Atıksu arıtma tesislerinde verimlilik kontrolü ve işletme sorunları
The productivity control in the wastewater treatment plants and operational problems
  1. Tez No: 259459
  2. Yazar: AYŞE ÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA KAVAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, Atıksu Arıtma Tesisi, Verimlilik Kontrolü, İşletme Sorunları, Boya Endüstrisi ve Atıksuları, Aktif Çamur, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma, Wastewater, Wastewater Treatment Plants, Productivity Control, Operational Problems, Paint Industry and Wastewaters, Activated Sludge, Chemical Treatment, Biological Treatment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Marshall endüstriyel atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkışından, havalandırma havuzundan 2 saatlik kompozit örnekler alınarak pH, AKM, BOİ5, KOİ, ÇKM, UAKM, Cr+6, toplam Cr, Cd, Pb, toplam Fe, Zn, toplam CN-, ZSF analizleri yapılmıştır. AKM, BOİ5, KOİ, toplam Cr, Pb, toplam Fe arıtma verimleri araştırılmıştır. Arıtma tesisinin toplam verimi AKM için %99-95, BOİ için %98-96, KOİ için %99-97, toplam Cr için %90-87, Pb için %97-47, toplam Fe için %99-57 olarak bulunmuştur. ÇKM'nin 110-900 ml/l, ÇHİ'nin 27-50 ml/g, pH'ın 7,1-8,0 aralığında değiştiği görülmüştür.Fiziko-kimyasal biyolojik arıtma tesisinde karşılaşılan işletme sorunları tanımlanmış, seçenekli çözüm önerileri sunulmuştur. İşletme sorunlarının çözümünde atıksu karakterizasyonunun bilinmesi ve uygun işletim parametrelerinin seçilmesinin önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Deneysel sonuçlar değerlendirilerek grafiklerle sistemin verimi incelenmiştir. Sonuç olarak, dereye deşarj edilebilir nitelikte bir arıtmanın yapıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, pH, MLSS, BOD5, COD, ÇKM, MLVSS, Cr+6, total Cr, Cd, Pb, total Fe, Zn, total CN-, TDF analyses have been made with mixed samples for 2 hours taken from the influent, effluent and aeration tank at Marshall industrial wastewater treatment plant. The removal efficiencies of MLSS, BOD5, COD, total Cr, Pb and total Fe have been investigated. Total efficiency of treatment plant has been found %99-95 for MLSS, %98-96 for BOD5, %99-97 for COD, %90-87 for total Cr, %97-47 for Pb, %99-57 for total Fe. It has been seen that SS varied in the range of 110-900 ml/l, SVI varied in the range of 27-50 ml/g, pH varied in the range of 7,1-8,0.Operational problems at physical-chemical wastewater treatment plants have been identified, solution proposals have been given. It has been observed that discerning wastewater characterization and choosing appropriate operational parameters are very important in solution of operational problems. As a result of the experimental findings, the productivity of the plant has been investigated. As a conclusion, it has been determined that the purified wastewater has a quality that is dischargeable into the stream.