Heracleum L. (Apiaceae) cinsine ait bazı türlerin anatomik özelliklerinin sistematik açıdan karşılaştırılması
Systematically comparasions on the anatomical properties of some Heracleum L. (Apiaceae) species
- Tez No: 259512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Heracleum, fruit anatomy, Apiaceae
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı Heracleum L. (Apiaceae) cinsine ait 17 taksonun meyve morfolojik ve anatomik özelliklerinden yararlanarak türler ve alttürler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. İncelenen taksonlar H. sphondylium L. subsp. ternatum (Velen.) Brummitt, H. sphondylium L. subsp. montanum (Schleicher ex Gaudin) Briq., H. sphondylium L. subsp. cyclocarpeum (C. Koch) Davis, H. sphondylium L. subsp. artvinense (Manden.) Davis, Heracleum paphlagonicum (Czeczott), H. platytaenium (Boiss.) , H. sosnowskyi (Manden.), H.crenatifolium (Boiss.), H. persicum (Desf.), H. trachyloma (Fish. & Mey.), H. pastinacifolium C. Koch subsp. pastinacifolium (C. Koch), H. pastinacifolium C. Koch subsp. transcaucasicum (Manden.) Davis, H. pastinacifolium C. Koch subsp. incanum (Boiss. & A. Huet) Davis, H. argaeum (Boiss. & Bal.) , H. humile (Sm.), H. apiifolium (Boiss.) ve H. pastinaca (Fenzl)'dır.Morfolojik olarak merikarpların şekilleri, tüylerin ve vittaeların varlığı veya yokluğu, uzunlukları birbirlerinden farklıdır.Anatomik çalışmalarda kesitler mikrotom yardımıyla alınmış, safranin boyası kullanılarak ligninleşmiş dokular kırmızıya boyanmıştır.Alınan enine kesitlerde merikarp genel olarak kanatlara doğru incelmiş elipsoid şeklindedir. Merikarpların karpoforla birbirlerine bağlanma şekilleri farklıdır. Merikarp dıştan içe eksokarp, mezokarp, endokarp tabakalarından oluşmaktadır. Merikarp kanatlarında iletim demeti yer alır. Tüm taksonlarda dorsalde 2 dorsal vittae, 2 tane de dorso-lateral vittae bulunmasına rağmen; bazı komissural vittae bulunmaz.. Ayrıca dorsalde dorsal vittaeler arasında 3 tane çıkıntı halinde dorsal iletim demeti bulunmaktadır.Anahtar kelimeler Heracleum, meyve anatomisi, Apiaceae.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to clarify relations in species and subspecies by fruit morphological and anatomical features of 17 taxa belong to Heracleum L. (Apiaceae). Studied taxa are H. sphondylium L. subsp. ternatum (Velen.) Brummitt, H.sphondylium L. subsp. montanum (Schleicher ex Gaudin) Briq., H. sphondylium L. subsp. cyclocarpeum (C. Koch) Davis, H. sphondylium L. subsp. artvinense (Manden.) Davis, Heracleum paphlagonicum (Czeczott), H. platytaenium (Boiss.) , H. sosnowskyi (Manden.), H.crenatifolium (Boiss.), H. persicum (Desf.), H. trachyloma (Fish. & Mey.), H. pastinacifolium C. Koch subsp. pastinacifolium (C. Koch), H. pastinacifolium C. Koch subsp. transcaucasicum (Manden.) Davis, H. pastinacifolium C. Koch subsp. incanum (Boiss. & A. Huet) Davis, H. argaeum (Boiss. & Bal.) , H. humile (Sm.), H. apiifolium (Boiss.) and H. pastinaca (Fenzl).The purpose of this study was to find out the relations among species and subspecies of Heracleum genus by means of anatomical and morphological features.Morpologically, the shapes, the presence of hairs and vittae and lenght of mericarps are different.In anatomical studies, cross-sections were taken by microtom from fruit, lignified tissues were stained to red by safranin.In cross-sections, mericarps are generally elipsoid in wings. Types of mericarp junction with carpopfore are different. Mericarp is composed of exocarp, mesocarp and endocarp layers. Vascular bundles are in wings. Althought all taxa have 2 dorsal vittae and 2 dorsalateral vittae, some taxa don?t have commissural vittae. Otherwise, three dorsal rib bundles are found between dorsal vittae.