Giresun ili Alucra yöresi saf ve karışık sarıçam meşçerelerinde bazı toprak özelliklerinin belirlenmesi
Coarse root biomass properties in scotch pine stands of Alucra, Giresun
  1. Tez No: 259554
  2. Yazar: NURAY ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Özellikleri, yaş sınıfı, bonitet sınıfı, Sarıçam, Giresun, Soil Properties, stand age, site index, Pinus sylverstris, Giresun
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, Giresun ili Alucra yöresi saf ve karışık sarıçam meşcerelerinde bazı toprak özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, Espiye Orman İşletme Müdürlüğü, Tohumluk ve Esenli Şefliği sınırları içerisinde 2. (20-40 yıl) yaş sınıfından 9; 3.(40-60 yıl) yaş sınıfından 11; 4. (60-80 yıl) yaş sınıfından 9 ve 5. (80-100 yıl) yaş sınıfından 16 olmak üzere rastgele yöntemle toplam 45 adet deneme alanı seçilmiştir. Seçilen bu deneme alanlarında çeşitli meşcere özellikleri ve bazı toprak özelliklerinin değişimi incelenmiştir.Çalışmada incelenen toprak özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 80x180 cm boyutlarında toprak çukurlarından dört derinlik kademesinden (0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm ve 60-100 cm) toprak örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde toprak tekstürü, toprak organik maddesi, toprak reaksiyonu, toprak tuzluluğu analizleri yapılmıştır. Meşcere özelliklerinin belirlenmesi için deneme alanlarındaki tüm ağaçların yaşı ölçülmüş ve meşçere bonitetleri belirlenmiştir. Ayrıca her bir örnek alana ilişkin yükselti, eğim, bakı ve deneme alanı koordinatları belirlenmiştir.Yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde en yüksek kum oranı Çs+L meşçerelerinde, en düşük ise Çs+G meşçerelerinde çıkmıştır. Kil oranı derinlik kademesi arttıkça azalmıştır. pH değerleri toprak derinlik kademesi arttıkça yükselmiştir. pH değeri en yükse Çs türünde bulunmuştur. Yine toprak derinlik kademesi arttıkça organik madde miktarının azaldığı görülmüştür. Üst toprakta en yüksek organik madde miktarı Çs+G, Çs ve en az olarak Çs+L türünde bulunmuştur. Genel olarak yine toprak derinlik kademesiyle ters orantılı bir şekilde tuzluluğun azaldığı görülmüştür. Bakılara göre kum oranı üst toprakta gölgeli bakılarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Gölgeli bakılardaki pH değeri genel olarak bakıldığında güneşli bakıdan daha düşük çıkmıştır. Gölgeli bakılardaki toprak organik madde miktarı güneşli bakılara nazaran daha yüksek bulunmuştur. Gölgeli bakıda 0-20 cm derinlik kademesinde toprak tuzluluğu(%30.17), güneşli bakıdan (%29.11) daha fazla çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Giresun Province region Alucra some soil properties of pure and blended Scotch stands were trying to determine. In the study by a variety of features, some soil properties stand and position were also measured. For this purpose, Giresun Forest District Office, Espiye Forest Administration Directorate, within the boundaries of Seed and Conducting with Esen 2 (20-40 years) age class 9; 3 (40-60 years) age class 11; 4 (60-80 years) age class 9 and 5 (80-100 years) age class to 16 randomly selected experimental area is a total of 45 units. In this experiment, several selected areas and some soil properties change stand properties were investigated.Some of the purposes of determining soil properties in the soil pit 80x180 cm in size from four depth levels (0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm and 60-100 cm) soil samples were taken. Soil samples taken in the soil texture, soil organic matter, soil reaction, soil salinity analysis are carried out. For determination of the trial fields stand feature of all trees were measured and age was determined stand site index. In addition, each instance relating to the field elevation, slope, cared for and coordinates field trials have been identified.As a result of analysis of data obtained was evaluated with the highest rate of sand ür Çs + L was found. In the second type, and the most recent Çs Çs + G type was out. Clay ratio increased, decreased levels deep. pH values increased as soil depth increased levels. If the pH value of the load Çs type was found. Yet the amount of organic matter soil depth increased, decreased levels were observed. The highest amount of organic matter in the upper soil Çs + G, and at least as Çs Çs + L-type was found. In general, the soil still inversely proportional to the depth of the salinity levels were decreased. According to the sandy soil above cared for have been found to be higher in shaded cared. In shaded cared pH value lower than the overall look is sunny came cared. The amount of soil organic matter in the shaded cared was higher compared to sunny cared. In 0-20 cm soil depth examination shaded salinity levels (30.17%), from sunny cared (% 29.11) was more out.