Giresun ili Alucra yöresi saf ve karışık sarıçam meşçerelerin de kalın kök kütlesinin belirlenmesi
Coarse root biomass properties in scotch pine stands of Alucra, Giresun
- Tez No: 259552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaş sınıfı, kalın kök kütlesi, bonitet sınıfı, sarıçam, Giresun, Stand age, coarse root biomass, site index, Pinus sylvestris, Giresun
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, Giresun ili Alucra yöresi saf ve karışık sarıçam meşcerelerinde kalın kök (çapı>5 mm) kütlesi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, Espiye Orman İşletme Müdürlüğü, Tohumluk ve Esenli Şefliği sınırları içerisinde 2. (20-40 yıl) yaş sınıfından 9, 3.(40-60 yıl) yaş sınıfından 11, 4. (60-80 yıl) yaş sınıfından 9 ve 5. (80-100 yıl) yaş sınıfından 16 olmak üzere rasgele yöntemle toplam 45 adet deneme alanı seçilmiştir. Seçilen bu deneme alanlarında kalın kök kütlesi, çeşitli meşcere özellikleri ve bazı toprak özelliklerinin değişimi incelenmiştir.Kalın kök kütlesinin belirlenmesi amacıyla 80x180 cm boyutlarında kök çukurlarından dört derinlik kademesinden(0-15 cm, 15-30 cm,30-60 cm ve 60-90 cm) kalın kök (çapı>5 mm) örnekleri alınmıştır. Meşcere özelliklerinin belirlenmesi için deneme alanlarındaki tüm ağaçların orta çapı ve yaşı ölçülmüş, servetleri ve meşçere bonitetleri belirlenmiştir. Ayrıca her bir örnek alana ilişkin yükselti, eğim, bakı ve deneme alanı koordinatları belirlenmiştir.Yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde derinlik arttıkça kalın kök kütlesinin azaldığı, yaş arttıkça kalın kök kütlesinin arttığı tespit edilmiştir. Bonitet sınıfında çoktan aza doğru kalın kök kütlesi (Kg/ha) 2,3 ve 1 şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, coarse root biomass (>5 mm) of pure Pinus sylvestris stands were invastigated in Tohumluk, Esenli mountais, Giresun, Turkey. A total of 45 sampling plots of which 9 belongs to site index II, 11 belongs to site index III, 9 belongs to site index IV and 16 belongs toz ite index V, were taken to determine coarse root biomass in the study area.Purposes of determining the mass of thick roots in the root hole the size of 80x180 cm from four depth levels (0-15 cm, 15-30 cm from .30 to 60 cm and 60-90 cm) thick roots (diameter> 5 mm) samples were obtained. For determination of the experimental area features mescere all the trees in the middle of the measured diameter and age, wealth, and mescere bonitetleri been identified. In addition, each instance relating to the field elevation, slope, cared for and coordinates field trials have been identified.Our results indicate that coarse root biomass decreased with soil and increased with stand age. The greatest coarse root biomass were found in site index II and fallowed by I and III. In terms of root diameter size classes,