Eskişehir ili Türkmen dağı, Ichneumonidae(Hymenoptera) faunası üzerine bir araştırma
An investigation on Ichneumonidae (Hymenoptera) fauna of Turkmen mountain in Eskisehir province
- Tez No: 259603
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR AKSOYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Türkmen Dağı, Hymenoptera, Ichneumonidae, Eskişehir, Türkmen Mountain, Hymenoptera, Ichneumonidae
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma Eskişehir ili Türkmen Dağının Ichneumonidae (Hymenoptera) faunası türlerini saptamak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Mayıs 2009 - Kasım 2009 ayları arasında saha çalışması yapılan bu araştırmada, farklı yüksekliklere üç Malaise tuzağı kurulmuştur ve 10 altfamilyaya ait 86 birey sayısından 17 tür bulunmuştur. Bunlardan Acrodactyla quadrisculpta (Gravenhorst, 1820) ve Probles versustus (Holmgren, 1860) Türkiye için yeni kayıtlar olarak bulunmuştur. Toplanan örneklerin altfamilyalara göre sayısal dağılımı: Pimplinae'den 8, Tryphoninae'den 2, Campoplaginae 25, Cremastinae' den 3, Diplozantinae'den 2, Tersilochinae'den 5, Metopiinae'den 2, Cryptinae'den 12, Ichneumoninae'den 20, Banchinae'den 7 tanedir. Bu türler ise, Pimplinae ait Pimpla spuria (Gravenhorst, 1829), Itoplectis maculator (Fabricius, 1775), Zagylptus multicolor (Gravenhorst, 1829), Acrodactyla quadrsiculpta (Gravenhorst, 1820), Oxyrrherix carbonator (Gravenhorst, 1807); Tryphoninae ait Tryphon atriceps (Stephens, 1835), Netellia fuscicornis (Holmgren, 1860); Tersilochinae ait Probles versustus (Holmgren, 1860); Campopleginae ait Campoletis sp. (Förster, 1869); Cremastinae ait Pristomerus vulnerator (Panzer, 1799); Ichneumoninae ait Coelicheumon rudis (Fonscolombe, 1847); Cryptinae ait Cryptus spinosus (Gravenhorst, 1829), Dichrogaster longicaudata (Thomson, 1884); Diplozantinae ait Diplazon laetatorius (Fabricius, 1781); Banchinae ait Exetastes graciicornis (Gravenhorst, 1829) ve Metopiinae ait Chorinaeus funebris (Gravenhorst, 1829), Exochus sp. (Gravenhorst, 1829) türleridir. Bu çalışmada tespit edilen her türün sinonimleri, genel coğrafik dağılışları ve konaklarına dair bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the species of Ichneumonidae (Hymenoptera) fauna in Türkmen Mountain in Eskişehir City in Turkey. In this study, which is done between May 2009 and November 2009, samples were collected from three stations with Malaise traps placed on different altitude. 17 species were found from 86 samples belonging to 10 subfamilies. Two of these species, Acrodactyla quadrisculpta (Gravenhorst, 1820) and Probles versustus (Holmgren, 1860) are found to be new species for Turkey record. Quantity distribution of collected samples according to their subfamilies is as follows: 8 Pimplinae, 2 Tryphoninae, 25 Campoplaginae, 3 Cremastinae, 2 Diplozantinae, 5 Tersilochinae, 2 Metopiinae, 12 Cryptinae, 20 Ichneumoninae, and 7 Banchinae. These species are; Pimpla spuria (Gravenhorst, 1829), Itoplectis maculator (Fabricius, 1775), Zagylptus multicolor (Gravenhorst, 1829), Acrodactyla quadrisculpta (Gravenhorst, 1820), Oxyrrherix carbonator (Gravenhorst, 1807) from Pimplinae; Tryphon atriceps (Stephens, 1835), Netellia fuscicornis (Holmgren, 1860) from Tryphoninae; Probles versustus (Holmgren, 1860) from Tersilochinae ; Campoletis sp. (Förster, 1869) from Campopleginae; Pristomerus vulnerator (Panzer, 1799) from Cremastinae; Coelicheumon rudis (Fonscolombe, 1847) from Ichneumoninae, Cryptus spinosus (Gravenhorst, 1829), Dichrogaster longicaudata (Thomson, 1884) from Cryptinae; Diplazon laetatorius (Fabricius, 1781) from Diplozantinae; Exetastes graciicornis (Gravenhorst, 1829) from Banchinae; and Chorinaeus funebris (Gravenhorst, 1829), Exochus sp. (Gravenhorst, 1829) from Metopiinae. In this study, synonyms, general geographical distributions and host information for each identified species are given.