Toprak kaynaklı ısı pompasının termodinamik analizi
Thermodynamic analysis of ground sourced heat pump system
- Tez No: 259604
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toprak kaynaklı ısı pompası, teorik analiz, ekserji analizi, Ground sourced heat pumps, theoretical model, exergy analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Isı pompası, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren bir makinedir. Optimum performans, daha yüksek sıcaklıktaki bir bölgeye belirli miktardaki ısıyı atmak için gerekli işin minimuma indirilmesi ile elde edilebilmektedir. Isı pompası sitemi ılık günlerde, bir iklimlendirme cihazı, daha soğuk günlerde ise bir ısıtma ünitesi olarak çalışmak üzere dizayn edilebilmektedir. Toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri daha çok ticari binalar ve konutların ısıtılması veya soğutulması için kullanılmaktadır. Toprak sıcaklığı genellikle yıl boyunca sabittir, fakat toprak sıcaklığı, büyük oranda toprak cinsine ve nem içeriğine bağlı olarak değişmektedir.Bu tezde Göller Bölgesi (Antalya, Burdur ve Isparta) için toprak kaynaklı ısı pompasının ekserji analizi yapılmıştır. Isı pompası elemanları olan komprasör, kondenser, kısma vanası, evaporatör, tank ve pompanın ekserji yıkım oranları ısıtma yapılan kış ayları için belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The heat pumps are the applications of cooling based on vapor compression in which the waste heat of the cycle is used taken from a relatively cooler source. Optimum performance is obtained by minimizing the work needed for removal of the heat from a region of higher temperature. Heat pump can be designed as a climatic device and as a heating device in the summer and in the winter seasons, respectively. The ground sourced heat pumps are mainly used for heating or cooling of commercial buildings and residences. Although the temperature of ground is generally constant during the whole year, it can have different values depending on the type and moisture content of the ground.Exergy analysis is applied for ground sourced heat pumps in Goller Region (Antalya, Burdur and Isparta). Exergy destruction of heat pump components, which are compressor, condenser, expansion valve, evaporator, fan, storage tank and circulating pump, are evaluated for heating in the winter months.