EMG yükselteci tasarımı
EMG amplifier design
  1. Tez No: 259620
  2. Yazar: SERCAN KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EMG yükselteci, aktif elektrot, ölçüm yükselteci, EMG amplifier, active electrode, instrumentation amplifier
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, dört kanallı bir EMG yükselteci aygıtı tasarlanmış, gerçeklenmiş ve denenmiştir. Tasarlanan EMG devresi klinik amaçlı olmayıp tamamıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kontrol ve Kumanda Anabilim Dalında yürütülmekte olan ?BİR PROTEZ ELİN YÜZEY EMG`Sİ İLE DENETİMİ İÇİN GEREKLİ ALGORİTMİK İŞARET İŞLEME ALTYAPISININ GELİŞTİRİLMESİ? Projelerine temel olacak devrelerin analog kısımlarını barındıran bir geliştirme sürecidir. Bu tez çalışmasının temel amacı el hareketleri için veri bankası oluşturacak devreleri tasarlayıp geliştirmektir.Çalışma kapsamında birinci bölümde EMG işaretinin oluşumu ve bu işaretin doğası hakkında kısa bir bilgilendirmeye gidilmiştir.İkinci bölümde tasarımın parçalarını oluşturan etkin elektrot ve diğer yükselteçler için kullanılan tümleşik devreler ve özelliklerinden bahsedilip tasarım aşamaları anlatılmıştır.Üçüncü bölümde tasarlanan devrenin baskılı devresinin gerçeklenmesi ve elemanların bu devreye montajı anlatılmıştır.Dördüncü bölümde devreden elde edilen bulgular gerekli dalga şekilleriyle verilmiştir.Beşinci bölümde ileriye yönelik yapılabilecekler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a four-channel EMG amplifier device is designed, implemented and experimented. The designed EMG circuit is not for clinical purposes, it is mainly a development process including analog parts of the main circuits within the project ?DEVELOPMENT OF AN ALGORITMIC SIGNAL PROCESSING STRUCTURE REQUIRED FOR THE CONTROL OF AN ARTIFICIAL HAND BY SUFACE EMG? which is being held in the department of Electrical-Electronics Engineering. The main purpose of this thesis is to design and develop circuits to form a database for hand motions.This thesis is organized as follows. A short introduction to EMG signal occurrence and nature of these signals are given and explained in section I.In section II, the integrated circuit parts used for active electrode and other amplifiers, which constitute the design, are mentioned and design process is presented.In section III, realization of printed circuit of the designed circuit and assembling of the part to this circuit are designed and developed.The experimental results obtained from the circuit are given with the required waveforms in section IV.Then in section V, the improvements that can be done in the future are concluded.