EMG filter design for high power high frequency sups
Yüksek güç ve yüksek frekanslı anahtarlamalı güç kaynağı için EMG filtresi tasarımı
  1. Tez No: 75769
  2. Yazar: YALIM ERİŞTİREN
  3. Danışmanlar: DR. IŞIK ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EMG (Elektromanyetik Girişim), Yüksek Güçlü AGK, OM (Ortak Mod) Girişim, FM (Farksal Mod) Girişim. iv, EMI (Electromagnetic Interference) Filter, High Power SMPS, CM (Common Mode) Interference, DM (Differential Mode) Interference. in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz YÜKSEK GÜÇ VE YÜKSEK FREKANSLI ANAHTARLAMALI GÜÇ KAYNAĞI İÇİN EMG FİLTRESİ TASARIMI ERİŞTİREN Yalım Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Işık ÇADIRCI Haziran 1998, 134 sayfe Bu çalışmada, anahtarlama frekansı 20 KHz ve çıkış gücü 4 KW, güç faktörü bir olan, yükseltici tipte bir AGK ( Anahtarlamalı Güç Kaynağı) için EMG (Elektromanyetik Girişim) filtresi tasarlanmıştır. EMG filtresi tasarımı için kolay uygulanabilir bir yöntem sunulmuştur. Bu yöntem, gürültü kaynağının filtresizken ilettiği gürültü seviyesini ve bu gürültünün OM (Ortak Mode) ve FM (Farksal Mod) bileşenlerine ayrılmasını taban almıştır. İletilen gürültüyü, bileşenlerine ayırmak için CISPR'm OM ve FM gürültülerini ölçmekte uyguladığı bir frekans ayrımı göz önünde bulundurulmuştur. Bu ayrım, OM gürültülerinin 1.605 MHz'den büyük frekanslarda ölçülmesini öngörmektedir. Bu ayrım esas alınarak yapılan filtre tasarımından sonra, değerleri saptanmış devre elemanları İle bir numune filtre imal edilmiş, kıyıcıya bağlanmış ve test edilmiştir. Test sonuçlan ve bilgisayarda yapılmış simulasyon sonuçlan devre tasarımını doğrulamıştır. Tasarlanmış bir EMG filtresinden istenilen sonuçların alınamamasının sebepleri, filtre içi yerleşim, kablo bağlantıları, empedans uyumsuzluğu ve kullanılan devre elemanlarının özellikleri bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EMI FILTER DESIGN FOR HIGH POWER HIGH FREQUENCY SMPS ERİŞTİREN Yalım M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Dr. Işık ÇADIRCI June 1998, 134 pages In this study, an EMI (Electromagnetic Interference) filter is designed for a unity power factor boost converter, having a switching frequency of 20 KHz and operating at 4 KW output power. A very practical EMI filter design procedure is presented. This procedure is based on base-line (i.e. without filter) conducted EMI measurements and separation of these measured conducted EMI to CM (Common Mode) and DM (Differential Mode) parts. In order to separate the measured conducted EMI into CM and DM parts, the recommendation stated in CISPR 16 is taken as basis, which states that CM conducted EMI should be measured above 1.605 MHz. Following the design of the filter, a prototype EMI filter is implemented and tested on the actual system Both the simulation of the designed EMI filter and the test results verified the design. The possible reasons for a designed filter not to work as desired are discussed in terms of filter layout, impedance mismatch and components used.