Panel titreşimlerinin kabin gürültüsüne olan katkılarının incelenmesi
The contribution of panel vibration to the interior cabin acoustic
- Tez No: 259792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Panel titreşimleri, kabin gürültüsü, NVH, sonlu elemanlar analizi, modal test, Panel vibrations, cabin acoustics, NVH, finite element analysis, modal testing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Kontrol Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı ürün geliştirme sürecinde taşıtların gürültü titreşim özelliklerinin iyileştirilmesi için kullanılan yöntemlerin araştırılması ve uygulanmasıdır. Taşıtlarda meydana gelen gürültünün önemli kaynaklarından biri olan panel titreşimlerinin kabin gürültüsüne olan katkıları araştırılmıştır. Panel titreşimlerinin kabin gürültüsü üzerindeki etkilerini incelemek ve iyileştirme yapmak için kullanılan üç farklı yöntemden ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Panel titreşimlerinin araç içinde oluşturduğu gürültünün engellenmesi için kullanılan yöntemlerden biri olan sonlu elemanlarla analiz metodu, hazırlanan deneysel model için uygulanmış ve çıkan sonuçların laboratuar ortamında yapılan testlerle olan tutarlılığı incelenmiştir. Sonlu eleman analizlerinin ışığında titreşim performansı iyileştirilmiş ayrıca kabin içi gürültü seviyeleri deneysel olarak düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to investigate the tools and methods to improve vehicle noise and vibration performance in product development process. As one of the most important contributors, panel vibration and acoustic contribution of panel vibrations are analyzed. Three different panel acoustics contribution analysis methods are investigated in detail. The panel contribution analysis with finite element method is performed and the results are verified with the measurements obtained from tests. Vibration performance is improved on experimental model with guidance of finite element analysis results also interior noise level of cabin is reduced experimentally.