İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi/Bekirağa Bölüğü mimari değerlendirilmesi ve koruma sorunları
Architectural examination of the building of the Faculty of Political Sciences, Istanbul University (Bekirağa section) and conservation issues
  1. Tez No: 259815
  2. Yazar: ELGÜN POÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bekirağa Bölüğü, Siyasal Bilimler Fakültesi Binası, Gaspare Fossati, Tanzimat Dönemi Mimarisi, Bekirağa Section, The Building of the Faculty of Political Sciences, Gaspare Fossati, Architectural Reform of Tanzimat Period
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Batılılaşma süreci Tanzimat'la birlikte köklü bir yenileşme hareketine dönüşmüştür. Bu değişim mimarlık alanında, kent dokusunun değişmesine, yeni yapı türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuş, bu değişimler sonucunda da yapım teknolojisi alanında da gelenekselden çağdaş mimariye geçiş olmuştur.Tanzimat'la birlikte yabancı mimar kullanımı ve batı tarzında kagir yapı üretimine geçilmiştir. Tanzimat Dönemi yenileşme hareketleri gereği hükümet yabancı mimarlarla çalışmıştır. Gaspare Trajano Fossati İstanbul'da kaldığı 21 yıl boyunca birçok proje gerçekleştirmiş, 1841'de deneme amaçlı olarak modern ölçüde tuğla kullanılarak 250 yataklı hastane projesini uygulamıştır. Günümüzde Siyasal Bilimler Fakültesi olarak kullanılan, 1870-1922 yılları arasında tutukevi olarak işlev gören tarihte Bekirağa Bölüğü olarak bilinen yapı tezin konusunu oluşturmaktadır.Giriş bölümünde çalışmanın kapsamı, izlenen yöntem ve elde edilen bulgular hakkında bilgiler verilmiş, ikinci bölümünde İstanbul'un mimarideki değişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Tanzimat Dönemi mimarlarından Fossati kardeşler ve İstanbul'da kaldıkları dönemdeki çalışmaları incelenmiştir.Tezin ana bölümünü oluşturan dördüncü bölümde İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Binası'nın konumu, mimari özellikleri, Tanzimat'tan günümüze yapının geçirdiği evreler incelenmiş, bilimsel ölçme ve belgeleme yöntemleri kullanılarak mevcut durum analizi yapılmıştır. Yapının kaynak araştırması sonucunda ortaya çıkan belgelere göre restitüsyon önerisi hazırlanmıştır. Elde edilen tespitler doğrultusunda yapının bugünkü durumu değerlendirilmiş, koruma önerisi getirilmiş. Son bölüm olan beşinci bölümde ise çalışmanın bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Westernization process was converted into a radical movement of innovation together with the Tanzimat Period. This change caused the emergence of new types of buildings, change in the structure of the cities and together with this change there was a transition to the modern architecture from the traditional architecture in the field of construction technology.Together with the Reform Period, employment of foreign architects and construction of masonry buildings in the western style was started. Based on the innovation movement of the Tanzimat Period, the government worked with the foreign architects. During 21 years of his stay in İstanbul, Gaspare Trajano Fossati realized many projects and applied the project of a hospital with 250 beds using the modern size bricks for trial purposes in 1841. The building, which is used as the Faculty of Political Sciences today and which functioned as the jail during the years 1870 ? 1922, known as Bekirağa Section in history, constitutes the subject of the thesis study.In the introduction section, information is given on the scope of the study, the method applied and the findings obtained, in the second section, the architectural change of İstanbul is examined. In the third section, Fossati brothers, who are the architects of Tanzimat Period, and the works they had realized during their stay in İstanbul.In the fourth section, which is the main part of the thesis, the location, architectural characteristics of the building and the stages it had undergone since Tanzimat Period are examined and the current situation analysis is performed by using the scientific measuring and documentation methods. Restitution proposal is prepared according to the documents obtained as a result of the resource research of the building. Current state of the building is evaluated within the direction of the findings obtained and conservation proposal is offered. In the fifth section, which is the final section, overall evaluation of the study is conducted.