Zayıf topaklanmış ZrO2 ? SiO2 kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of ZrO2 - SiO2 nano-composite powders with tartaric acid gel method
- Tez No: 259821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nano-kompozit, Nano kristaller, SiO2, Sol-Jel, ZrO2, Nano-composite, Nanocrystals, SiO2, Sol-Jel, ZrO2
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada nanokristal zirkonya-silika nano-kompozit tozu basitleştirilmiş sol jel yöntemi olan tartarik asit jel metodu ile sentezlenmiştir. Sentezlenen tozların XRD, SEM ve TEM analizleri yapılmıştır. XRD verilerinden Scherrer formülü ile hesaplanan kristal boyutlar, SEM ve TEM analizleri ile karşılaştırılarak ulaşılan sonucun tutarlılığı teyit edilmiştir. Oluşan nanokristal tetragonal zirkonya (t-ZrO2) 1500 ? C'ye kadar monoklinik faza dönüşmeden sistemde kaldığı gözlemlenmiştir.Ayrıca, değişen pH oranlarında malzemenin BET yüzey alanı ölçümleri yapılmış ve pH değerinin 6 olduğu ve Amonyum Poliakrilik (Darvan821A) adlı dağıtıcının olduğu noktada yüzey alanının maksimum seviyeye ulaştığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the synthesis of nanocrystalline zirconia-silica nano-composite powder is accomplished with tartaric acid gel method which is a simplified sol-gel method. For the synthesized silica-zircona nanopowders XRD, SEM and TEM analysis were done. The crystal size was measured from the XRD data by using Scherrer Equation, which was compared with SEM and TEM analysis. Thus the consistency of the output is verified. The temperature range of stable tetragonal phase zirconia (t-ZrO2) is extended. It was observed that the t-ZrO2 kept in the system without transforming to monoclinic phase.Furthermore the BET surface area measurements had been done for various pH values, and it is observed that the surface area is barely greater when pH value is 6.