Fotogrametrik yöntemlerle cephe rölövesi alımı: Şevket Bey Konağı örneği
Facade reliefs by use of architectural photogrammetric methods: Sevket Bey konagi example
  1. Tez No: 259853
  2. Yazar: SERVET KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Fotogrametri, Fotogrametrik Rölöve, Ortofoto, Yakın Resim Fotogrametrisi, Rölöve, Fındıklı, Architectural Photogrammetry, Photogrammetric Relief, Ortophoto, Close Range Photogrammetry, Relief, Fındıklı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bir restorasyon sürecinin ilk ve belki de en önemli aşamasını, restorasyonu hedeflenen yapının rölövelerinin elde edilmesi oluşturmaktadır. Rölöve alımı ise, geleneksel uygulanış biçiminin yanı sıra günümüzde çağdaş yeni yöntemlerle de yapılabilmektedir. Ölçüm teknolojilerindeki gelişmeler ve fotogrametrinin mimari uygulamalara da entegre edilmesi yoğun bir emek, uzun sayılabilecek zaman ve titiz çalışma gerektiren rölöve sürecinin, geleneksel yöntemlere kıyasla hassasiyetten ödün vermeden daha seri ve pratik hale getirilmesine imkan tanımıştır. Bu doğrultuda, uygulama kapsamında, Rize İli, Fındıklı İlçesinde, Çağlayan Köyü'nden, yörenin geleneksel mimari karakterinin özgün bir yansıması olan tarihi Şevket Bey Konağı uygulama konusu olarak seçilmiş ve fotogrametrik yöntemler kullanılarak ölçülüp, rölöveleri hazırlanmıştır.Çalışma, Genel Bilgiler, Yapılan Çalışmalar, Bulgular ve İrdeleme, Sonuçlar ve Öneriler olmak üzere dört başlıkta toplanmıştır. Genel Bilgiler bölümünde, fotogrametrinin ve mimari fotogrametrinin temel birtakım kavramları anlatılmış, konuyla ilgili dünyadan ve Türkiye'den uygulama örnekleri verilmiştir. Yapılan Çalışmalar bölümünde, seçilen tarihi konak üzerinde yapılan mimari fotogrametri uygulaması bütün aşamalarıyla anlatılmış ve sonuç ürünler hazırlanarak sunulmuştur. Bulgular ve İrdeleme bölümünde, yapılan çalışma süresince, mimari fotogrametri uygulamasına yönelik karşılaşılan ve elde edilen bütün bulgular irdelenerek ortaya koyulmaktadır. Sonuç ve Öneriler bölümünde ise, ortaya konulan bulgular ışığında ulaşılan sonuçlar ve yönteme yönelik öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
A first and perhaps most important stage of the process of restoration, is to obtain the restoration of the targeted elements reliefs. Besides the traditional application forms of the obteining reliefs, today some new contemporary methods can be performed. Developments in measurement technology and the integration of the photogrammetry to the architecture has provided opportunities to make more practical and fast the rigorous study of relief process which require a labor-intensive and long aplication time, without sacrificing accuracy, compared to traditional methods. In this regard, within the scope of application, as a reflection of traditional architectural character of area, the historic Sevketbey Konagi has selacted as a subject of the application from Caglayan Willage of Fındıklı Town inRize.The application are grouped under four headings as General Informations, The Achieved Studies, The Finding and Analysis, The Results and Proposals. In General Information section, some basic concepts of photogrammetry and architectural photogrammetry have been told, with relevant practices from around the world and Turkey. In The Achieved Studies section, all the architectural photogrammetric studies on the selected Sevketbey Konagi have been described with all stages and the prepared products have been presented. In the Finding and Analysis section, All the encounterd and obtaind significant finding about the application of arctitectural photogrammetric study have been revealed and discussed. And finialy in the Results and Proposals section the reached results in the light of revealed findings and proposals for he method have been given.