Yüksek gerilim elektrik tesislerinde topraklama analizi
Grounding analysis of high voltage electrical systems
- Tez No: 259872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. İBRAHİM OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Topraklama, Adım Gerilimi, Temas Gerilimi, Şalt Sahası, Grounding, Step Voltage, Touch Voltage, Electrical Substation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yüksek gerilim elektrik tesislerinde işletme personelini ve canlıları tehlikeli temas ve adım gerilimlerine karşı korumak amacıyla bu tesislerin topraklanmasında göz önüne alınacak temel ilkeler Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği ve IEEE 80-2000 standardında belirtilmektedir.Bu çalışmada topraklama elektrotu, adım ve dokunma gerilimlerinin tanımları ile topraklama sistemlerinde müsaade edilebilir gerilim yükselmelerine açıklık getirilmiştir. Ayrıca topraklama projelerinde izlenecek yollar ile topraklama direncinin ölçümünde uygulanan yöntemler incelenmiştir.Sonuç olarak bir yüksek gerilim tesisinin topraklama direnci, adım ve temas gerilimlerinin hesaplanması ve grafiksel analizleri geliştirilen MATLAB/Simulink programı ile gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yazılımla, bir trafo merkezinin topraklama ağı tesisinde; adım ve temas gerilimlerinin müsaade edilebilir sınırlar içerisinde kalması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Grounding Analysis of High Voltage Electrical SystemsIn order to protect the operating staff in high voltage electrical systems from dangerous step and touch voltages, the basic principles which are taken into account for the grounding of these substations are examined in detail according to Grounding Regulations in Electric Systems and IEEE 80-2000 standard.In this study, concepts of grounding electrode, step and touch voltages; and permissible voltage uses in the grounding system are clarified. In addition, the steps to be followed in grounding projects and methods of measuring grounding resistance are discussed.Consequently, the grounding resistance, step and touch voltages of high voltage substation are calculated and analyzed graphically by means of developed MATLAB program. By using the developed program the aim is to provide the step and touch voltages, at the grid design of grounding system, within permissible voltage limits.