Elektromanyetik uyumluluk testleri ve örnek bir uygulama
Electromagnetic compatibility tests and a sample application
  1. Tez No: 259871
  2. Yazar: MELEK KAZANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Uyumluluk, Elektromanyetik Girisim, TasarımTeknikleri, EMC Standartları, Elektromanyetik Uyumluluk Testleri, Electromagnetic Compatibility, Electromagnetic Interference, DesignTechniques, EMC Standards, Electromagnetic Compatibility Tests
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Elektromanyetik uyumluluk konusunda yaklasım, her türden elektrikle çalısancihazların sadece kendi elektromanyetik alanlarından değil de aynı zamanda çevresindekicihazlarında elektromanyetik alanından etkilenmemesi ile ilgilenir. Bu alanda cihazlarayönelik sınıflandırma ve cihazın tabi olduğu sınıflara göre de standartlar belirlenmistir. Bircihazı tasarlamak, üretmek ve satısa hazır hale getirmekle is bitmis olmuyor. Artık bircihazın sadece tasarlandığı ülkede değil aynı zamanda uluslar arası platformda da satısınısağlamak için ilgili direktifin atıfta bulunduğu standartları da sağlaması gerekiyor.Tezde ilk bölümde elektromanyetik girisime neden olabilecek parametreleredeğinilmis ve nasıl azaltılabileceği konusunda tasarım teknikleri ele alınmıstır.Tezi asıl olusturan kısım standartların öngördüğü ölçümlere yöneliktir. Bu nedenleörnek bir bilesen bilgi teknolojisi cihazının tabi olduğu standardın istediği ölçümlere sonbölümde yer verilmistir. Ölçümlerin tamamı Akredite edilmis bir EMC TestLaboratuarında gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
The approach on Electromagnetic Compatibility deals not only with any kind ofmachine working with electricity not affected by its own electromagnetic field but at thesame time its being not affected by the other devices? electromagnetic field around. In thisfield the standards are determined for the devices and the sort of the device that it belongsto. The process doesn?t finish with designing producing and making the device ready forthe sale. Anymore in order to make its selling not only in the country that the device isdesigned but also in the international area, the device needs to provide the standards thatthe related directives a script.In the first chapter of the thesis the parameters that may cause of the electromagneticinterference is handeled and the designing techniques are handled on how to reduce them.The main part forming the thesis is intended for the measurements that the standardsestimate. For this reason, the measurements that is needed for the standards of aninformation technology device is mentioned in the last chapter. All the measurements aremade in accredited EMC Test Laboratory.