Düğüm noktalarının rijitliklerine göre düzlemsel çelik çerçevelerin yapısal analizi
Structural analysis of planar steel frames according to stiffness of connections
- Tez No: 259983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİP TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rigid, semirigid, joint, connection, planar frames
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalı?mada; çelik yapı mühendisliğinde yapısal çerçevelerin analizi için önemli bir kavram olan kolon kiri? birle?imlerinin yani; çerçeve bağlantılarının yapısal davranı?ı ele alınmı?tır. Bu amaçla; rijitliklerine göre bağlantıların sınıflandırılması ile ilgili bilgiler ve bu bağlantıların tanımına yer verilmi?tir. Son yıllarda bağlantı davranı?ının yapı davranı?ına etkisini ara?tırmak amacıyla yapılan, teorik ve yarı amprik yakla?ımlara zemin hazırlayan deneysel çalı?malar ve veri analiz teknikleri incelenmi?tir. Ardından; klasik yapı analizinde kullanılan metotlardan biri olan rijitlik metodu üzerinde bağlantı rijitliğini kavramını da içeren formülsel deği?iklikler yapılarak; bağlantıların rijitliklerine göre lineer elastik çerçeve analizi yapılmı?tır. Son olarak; hazırlanan bilgisayar programı ile daha önce üzerinde çalı?ılmı? bir çerçeve çözülmü? ve kar?ıla?tırmalar yapılmı?tır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to scrutinize a new concept in structural analysis; semirigid connections. Therefore; information about definition and classification of semi rigid connections is given. Than; experimental studies which are involved in forming a basis for theoretical and semi-emprical approaches are examined. Next; stiffness method which is used in conventional analysis of frames is modified for the purpose of semirigid frame analysis. Finally; the computer aided design is presented for the re-solution of worked examples and all the solutions are compared to each other by analyzing different frames.