Türkiye'de ikinci kadastroya duyulan ihtiyaç kapsamında yenileme çalışmalarının değerlendirilmesi
The evaluation of renewal works within the need of second cadastral works in Turkey
  1. Tez No: 260074
  2. Yazar: DİDEM KİBAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: kadastro, yenileme, mekansal bilgi sistemi, pafta, Cadastre, renewal, spatial information system, map section
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde ilk tesis kadastrosu tamamlanmak üzeredir. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri yapılmakta olan kadastro çalışmalarında, farklı üretim yöntemleriyle, farklı ölçek ve koordinat sistemlerinde, farklı türdeki altlıklarda binlerce adet kadastro haritası üretilmiştir. Yıllardan beri üretilegelen kadastro haritalarına bakıldığında; bu haritalar üretildiği zamanının koşullarında başarılı ürünlerdir. Ancak; söz konusu kadastro haritalarının yarısına yakını günümüz ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersiz kalmaktadır. Teknik açıdan yetersiz durumda olan bu haritalar uygulama sırasında önemli sorunları beraberinde getirmektedir. İlk tesis kadastrosu tamamlandıktan sonra yoğun olarak yapılması beklenen yenileme çalışmaları ile ülkemiz kadastrosunun çağımıza uygun hale getirilmesi hedeflenmelidir.Dünyadaki kadastral reform çalışmaları, kadastral verilerin, parsel tabanlı mekansal bilgi sistemleri için sayısal formatta yeniden elde edilmeleri şeklinde yürütülmektedir. Ülkemizde ise yapılan yenileme çalışmaları, çok amaçlı bir kadastro sistemi oluşturmak yerine, eski verilerdeki hataların düzeltilmesi, çizgisel verilerin sayısallaştırılması ve teknik nedenlerle yetersiz kalan paftaların sayısallaştırılması şeklindedir.Bu çalışmada, ülkemizin kadastral yapısı incelenerek ortaya konulmuştur. Bu inceleme sonucunda, kadastro sistemimizin eksik yönleri yetersizlikleri ve ihtiyaçları belirlenmiştir. Kadastromuz sorunlarını çözmek için yapılan yenileme çalışmalarının işlem adımları teknik ve hukuki açıdan açıklanmıştır. Yenileme çalışmalarıyla, taşınmazlarla ilgili konumsal ve konumsal olmayan verileri toplayan, saklayan, günceleştiren ve sunabilen çok amaçlı bir kadastro sistemine geçişin sağlanmasının olanakları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, the institution cadastre works are about to be completed. Since the first years of republic, in cadastral survey thousands of cadastral maps in different producing methods, scale, coordinate systems and bases were produced. As we look at the cadastral maps, which are produced for years, they are successful in their time conditions. But, the half number of these cadastral maps are insufficient for the recent necessities. These maps, which are insufficient in technical matters, cause important problems in application. After the institution cadastre works are completed, the cadastral survey in our country will be modernized with the cadastral renovation. In this study, before the cadastral renovation in our country, what must be changed in renovation law which is in force, to make it answer daily needs, is researched.Cadastral reform works in the world have been executed by regenerating cadastral data in a digital format for the parsel based spatial information systems. The cadastral renewal works in our country are done by correcting mistakes in old data, by digitizing linear data and map sections which are technically deficient. Instead of, forming a multipurpose cadastral system.In the study, the cadastral structure in our country is analyzed and introduced. By analyzing this, the deficiencies and needs of our cadastral system are determined. The operation steps of renewal works which are done to solve the problems in our cadastry are described in a technical and judicial view. It is searched how to transform our cadastral systems into a multipurpose cadasral system which can collect, keep, update and serve spatial and unspatial data about the property, by renewal works.