Keten yağının (Linum usitatissimum) etlik piliçlerin performansına, karkas kalitesine ve bazı kan parametrelerine etkisi
The effeccts of flaxeeseed oil the on the broiler performance, carcass quality and some blood parameters
- Tez No: 260073
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: etlik piliç, keten tohumu yağı, performans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma etlik piliçlerin rasyonlarına keten tohumu yağı ilavesinin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ve bazı yenilebilir iç organlar, bazı kan parametreleri ile ette duyusal parametreler üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma tesadüf parselleri deneme deseninde, 360 adet karışık cinsiyette Ross 308 etlik piliç, üç muamele grubunda ve altı tekerrürlü (her tekerrürde; başlangıçta yirmi, bitirmede on hayvan) olarak, 42 gün süreyle yürütülmüştür. Bütün civcivler toz formda hazırlanan ticari bir yemle serbest yemlenmiştir. Yem tüketimi ve canlı ağırlık değerleri denemenin 21. ve 42. gününde kaydedilmiştir. Veriler tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ağırlığı ve karkas randımanı bakımından muamele grupları arasında istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Yenilebilir iç organlar olarak incelenen kalp, karaciğer ve taşlık ağırlığı gruplar arasında farklılık oluşturmamıştır (P>0.05). Buna karşın %6 keten yağı ilavesi diğer gruplara göre abdominal yağ seviyesinde düşüşe neden olmuştur (P0.05). Duyusal kalite kıstasları olarak incelenen renk, koku, gevreklik ve tat yönünden %6 keten yağı ilavesi hem but hem de göğüs etlerinde diğer gruplara göre daha kötü sonuçlar vermiştir. But ve göğüs etlerinin ham kül ve ham protein içeriği pek değişmezken keten yağı ilavesiyle ham yağ miktarı artmıştır.
Özet (Çeviri)
The experiment was carried out to study, the effect of adding different levels of flaxseed oil on broilers live weight, feed consumption, feed efficiency ratio, carcass, edible inner organs, some bloods and organoleptic meat parameters. The experiment was carried out for 42 days, 360 broilers (Ross 308) were allocated randomly to three treatments consisted of six replicated (for each repetition; at the beginning twenty broilers, at the finishing ten broilers). All chicks were fed ad libitum with mash form. Feed consumption and live weight gain were detected on 21st and 42nd days. Data were analyzed by one-way ANOVA. There were no differences between treatments for live weight, live weight gain, feed consumption, feed efficiency ratio, carcass weight and carcass yield (P>0.05). And also edible internal organs like heart, liver and gizzard are similar to all treatments (P>0.05).