Egzersiz programı uygulanan kronik bel ağrılı hastalarda paraspinal kas enduransı ve elektromiyografik bulgularının değerlendirilmesi
The evaluation of endurance and electromyography findings of paraspinal muscles in patients with chronic low back pain undergoing exercise program
  1. Tez No: 260091
  2. Yazar: SEDAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERAY SOYUPEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, endurans, kronik bel ağrısı, median frekans, yüzeyel elektromiyografi, Chronic low back pain, endurance, exercise, median frequency, surface electromyography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı KNSBA`lı hastalarda uygulanan egzersiz programının klinik iyileşme, endurans ve SEMG bulguları üzerine etkilerini değerlendirmektir.Çalışmaya KNSBA tanısı almış 40 erkek hasta dahil edildi. Hastalar Grup 1 (eğitim ve egzersiz programı, n=20) ve grup 2 (eğitim, n=20) olarak 2 gruba ayrıldı. Her iki gruba da bel ağrısı oluşturan risk faktörleri ve bel ağrılarından korunma yolları ile ilgili eğitim verildi. Grup 1`deki hastalara bu eğitime ek olarak lomber ekstansiyon ve lomber stabilizasyon egzersizlerini içeren 6 haftalık bir egzersiz programı verildi. Bu program eğitim broşürü ve video CD`si gibi görsel yöntemlerle desteklendi. Her iki grupta başlangıçta ve 6 haftanın sonunda Sorensen testi ile bel kaslarının endurans zamanı değerlendirildi. Ağrı değerlendirmesi VAS ile, disabilite değerlendirmesi RMDS ile yapıldı. Yüzeyel EMG ile T10 ve L5 vertebraları seviyesinden elde edilen ham EMG verileri fast Fourier transform algoritması kullanılarak analiz edildi. Başlangıç median frekansı ve MFgrad hesaplandı.Grup 1`de 6 haftanın sonunda ağrı, disabilite skorlarında azalma (p=0,005 p0,05).Kronik spesifik olmayan bel ağrılı hastalarda 6 hafta süreyle uygulanan egzersiz programı ile enduransda anlamlı artış sağlanırken disabilite ve ağrıda anlamlı azalma gözlenmiştir. Egzersiz programı ile BMF değerinde anlamlı artış gözlenmiştir. MFgrad değerinde egzersiz ile anlamlı değişim saptanamamıştır. Elde edilen klinik iyileşmeye karşın beklenen frekans analizi değişikliklerinin gösterilememesi 6 haftalık programın bu değişiklikleri oluşturmak için yeterli olamayacağı, kısa dönemde elde edilen iyileşmenin yapısal iyileşmeden ziyade nöral adaptasyona bağlı olabileceği ya da frekans analizlerinin paraspinal kas fonksiyonunu göstermede yetersiz olabileceği şeklinde yorumlandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of an exercise program on clinical improvement, endurance and SEMG findings in patients with chronic non-specific low back pain (CNLBP).Forty patients diagnosed as CNLBP were participated in this study. Patients were divided into two groups as group 1 (education and exercise program, n=20) and group 2 (education, n=20). In both groups, patients were educated about the risk factors of back pain and prevention methods from back pain. In addition to this education, patients in group 1 applied 6 weeks of exercise program including lumbar extension and lumbar stabilization exercises. This program is supported with visual methods such as educational brochures and videos. In each group, back muscle endurance time was assessed with Sorensen test at the beginning and at the end of 6th week. Pain was assessed with VAS and disability was assessed with RMDS. The raw SEMG signals recorded from T10 and L5 vertebral levels and analysed by using a fast Fourier transform algorithm. Initial median frequency (IMF) and MFgrad were calculated.In group 1, pain and disability scores were decreased (p=0,005 p0,05).The patients with CNLBP undergoing 6 weeks of exercise program showed significant decrease in disability and pain, significant increase in endurance time. Initial median frequency was increased after exercise program. There was no significant change in MFgrad after exercise program. Although clinical improvements optained, expected changes in frequency analysis could not be demonstrated. This may be due to insufficiency of a 6-week exercise program to reveal significant changes or an insufficiency of frequency analysis to display paraspinal muscle function. Clinical improvements may be related with neural adaptation rather than structural recovery.