Sporcularda aerobik ve anaerobik antrenmanların kan nitrik oksid düzeyleri üzerine etkileri
The effects of aerobic and anaerobic training on blood nitric oxide levels in athletes
  1. Tez No: 260147
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ ÖZKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. RANA VAROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, laktat minimum, aerobik antrenman, anaerobik antrenman, Nitric oxide, lactate minimum, aerobic training, anaerobic training
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Aerobik egzersizin NO üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Ancak anaerobik antrenmanın NO üzerindeki etkisi ve bu etkilerde cinsiyetin rolü açık değildir. Bu nedenle bu çalışmada, aerobik ve anaerobik antrenmanın kan NO düzeyleri üzerindeki etkisi ve bu etkilerde cinsiyetin rolü araştırılmıştır.Çalışmaya, 20-25 yaş arası benzer fiziksel özelliklere sahip, Voleybol branşından anaerobik grup olarak; 8 bayan 11 erkek, Yüzme branşından aerobik grup olarak; 8 bayan 11 erkek sporcu ve kontrol grubu olarak düzenli egzersiz yapmayan; 8 bayan 11 erkek katıldı. Gönüllülere Wingate testi ve Laktat minimum hızı (LMH) testi uygulandı. Açlık venöz kanlardan NO analizi, kadmiyumun indirgen olarak kullanıldığı `Griess yöntemi' ile belirlendi. Wingate testi öncesinde, sonrasında ve LMH testinin belirli basamaklarında nitrik oksit ve laktik asit ölçümleri yapıldı. Laktik asit analizi elektro enzimatik yöntem ile belirlendi. Verilerin analizinde SPSS 11.0 istatistik programı kullanıldı, anlamlılık değeri olarak p0.05). Ancak AG'nin BSNO değeri diğer iki grubunkinden daha büyüktü. Aerobik grupların maksimal egzersizlere NO yanıtları anaerobik gruplarınkinden daha belirgin bir düzeyde büyüktü.Sonuç olarak; Düzenli aerobik egzersiz antrenmanının kan NO düzeyleri üzerinde, erkeklerde anlamlı düzeyde, bayanlarda ise anlamlı olmasa da belirgin bir düzeyde, ancak cinsiyetten bağımsız olarak, olumlu (iyileştirici) bir etkisi bulundu. Buna karşın, anaerobik antrenmanların, hiçbir grupda, kan NO düzeyleri üzerinde anlamlı ve belirgin bir etkisi tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
The positive effects of aerobic exercise on the NO is known, but the effects of NO on anaerobic training and on the role of gender is not clear. Therefore, in this study, aerobic and anaerobic training effects on blood NO levels and the role of gender in this effect were investigated.In this study; participants between the ages of 20-25 and have similar physical characteristics, Volleyball as a branch of the anaerobic group; 8 female and 11 male athlete, Swimming as a branch of the aerobic group; 8 female and 11 male athlete, as a control group that does not do regular exercise have 8 female and 11 male were included to the study. Wingate test and the lactate minimum speed (LMH) test was applied the volunteers. For the NO analysis from venous blood, cadmium is used as the reductor to 'Griess method' has been identified with. Before Wingate test, after and certain segments of the LMH test nitric oxide and lactic acid measurements were made. Lactic acid analysis was determined by electro-enzymatic method. Data were analyzed using the SPSS 11.0 statistical program, significance as p value 0.05). But aerobic group?s basal nitric oxide level was bigger from the other two groups. Nitric oxide responses of aerobic groups to maximal exercises was higher from the other two group.As a result; positive effect has been found on the blood NO levels with regular aerobic exercise training at significant level in men, these effect not the same for women. There were no significant effects of anaerobic training on blood NO levels.