Adli psikiyatri birimine yatırılan yaşlılarda suç işlemeyi etkileyen etmenler
The factors that effect the crime at elderly offenders who had been hospitalized to the forensic psychiatry unit
- Tez No: 260221
- Danışmanlar: DR. DR. MELTEM EFE SEVİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Adli Psikiyatri, Suç, Şiddet, Yaşlı, Forensic Psychiatry, Crime, Violence, Elderly
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç, adli psikiyatri birimine yatırılan 60 yaş ve üstündeki kişilerde suç davranışını etkileyen etmenleri tespit etmektir.Yöntem: 2004- 2009 yılları arasında hastanemiz adli birimine yatırılmış 60 yaş ve üstünde suç işlemiş olan 107 olgunın tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Sosyodemografik veriler, suç, tanı ve tedavi özelliklerini içeren yarı yapılandırılmış veri formu ve Taylor'ın Suç Şiddeti Derecelendirme Skalası kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan olguların %86'sının erkek, %14'ünün kadın olduğu, öğrenim sürelerinin ortalama 5 yıl olduğu, %44'ünün bekar, dul ya da boşanmış olduğu, %36'sının yalnız yaşadığı, %11,2'sinin düzenli çalıştığı saptandı. Olguların suç yaşlarının ortalama 66, suç sayıları ortalama 1,61 bulundu. Çalışmaya alınan olguların suç türlerine bakıldığında %34,6'sının adam öldürme, öldürmeye teşebbüs ve yaralama suçları işlediği, %28'inin tamamen şiddet dışı, %44,9'u hafif-orta ve %27,1'i ciddi şiddet içeren suçlar işlediği belirlendi. Şiddet suçu işleyen yaşlılar sıklıkla ateşli silah ve delici-kesici alet kullandığı ve yakın çevrelerini hedef aldığı saptandı. Örneklem grubunun %22,4'ünde psikiyatrik hastalık olmadığı, %22,4'ünde hezeyanlı bozukluk, %17,7'inde şizofreni ve atipik psikoz, %15'inde demans ve genel tıbbi duruma bağlı psikiyatrik bozukluk, %6,5'inde bipolar bozukluk, %5,6'sında alkol ve psikoaktif madde kullanım bozuklukları, %3,7'sinde kişilik bozuklukları, %3,7'sinde mental retardasyon saptandı.Sonuçlar: Suç işlemiş yaşlılar çoğunlukla eğitim düzeyi düşük, düzenli çalışma yaşamı olmayan erkeklerden oluşmaktadır. 60 yaşından sonra ilk suçunu işlemiş olanlar geçmiş suç öyküsü olanlara göre şiddet derecesi daha yüksek suçlar işlemektedirler. Yaşlılıkta suç ve suçun şiddet derecesiyle en sık ilişkisi olan psikotik bulgu perseküsyon hezeyanıdır. İleri yaşta yineleyici suç sıklıkla hezeyanlı bozukluk ve alkol ve psikoaktif madde kullanımı ile ilişkilidir. Hastanemiz Adli Psikiyatri Birimi'ne yatırılan yaşlıların tedavisinde birden fazla ilaç, depo ilaç ve EKT kullanımından kaçınılmaktadır. Geçmiş suç öyküsü ya da ciddi şiddet suçu olanlarda ise daha yoğun ilaç tedavileri uygulanmakta ve hastanede yatırılma süresi uzun tutulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is designed in order to identify the factors influencing the criminal behavior in subjects who were 60 years and older and who had been hospitalized to the forensic psychiatry unit.Method: A retrospective chart review was conducted for the 107 subjects who were hospitalized to the forensic psychiatry unit for the years 2004-2009. Data were abstracted on sociodemographics, pattern of offences, characteristics of diagnosis and treatment by using a general semi-structured questionnaire and Taylor?s Crime Severity Grading Scale.Results: As regards their sociodemographic characteristics; 86% of the subjects were male, 14% were female. The mean education period of the subjects was 5 years. 44% of the subjects were single or divorced or widowed, 36% were living alone, 11.2% has a proper occupation. The average age of crime was 66 and the average number of crimes was 1.61. 34,6% of offences was homicide, attempt to homicide and physical assault, 28% of all were non-violent, 44.9% of all were mild-moderate and 27.1% of who were committed serious violent crimes. The subjects who committed serious crimes, had used firearms or sharp objects in crime and the target of crimes was found to be from the close environment of the offender. While % 22,4 of the sample did not have a psychiatric diagnosis, 22.4% was delusional disorder, 17,7% was schizophrenia and other psychosis, 15% was dementia and psychiatric disorder caused by medical conditions, 6,5% was bipolar disorder, 5,6% was alcohol and/or substance abuse, 3,7 % was personality disorder and the mental retardation ratio of the subjects was 3,7 %.Conclusion: The vast majority of elderly offenders were male, has lower status of education and didn?t have a proper occupation. The subjects who had committed their first offence at an older age (60 and older), were found to relevant more serious crimes than the subjects who had a previous criminal history. Persecutory delusion was the psychotic symptom that has the highest relationship with the offence at older age and with the severity of the crime. Recidivism at an older age was found to be related with the substance and alcohol abuse and delusional disorder. The uses of combination pharmacotherapy, ECT and depot antipsychotic medicine have been avoided in the treatment of the older patients in the forensic psychiatry inpatient service. Subjects with previous criminal history or committed serious crimes had long-term hospitalization periods and had more intensive medication.