İstanbul Taşdelen Beldesinde yaşayan ergenlerde hipertansiyon prevalansı ve yönetimi
- Tez No: 260245
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PEMRA CÖBEK ÜNALAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Kan basıncı, Hipertansiyon, Prevelans, Hipertansiyonsıklığı, Obezite, Adolescent, Blood pressure, Hypertension, Prevelance, Hypertensionfrequency, Obesity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma İstanbul Taşdelen beldesi ilköğretim okullarında 6. ,7. ,8. sınıflarındaeğitim ve öğretim gören öğrencilerde kan basıncı profilleri ve hipertansiyon durumunuetkileyen faktörler ile hipertansiyon yönetimini inceleyen kesitsel, tanımlayıcı tipte biraraştırmadır.Mart 2007- Şubat 2008 arasında, İstanbul Ümraniye ilçesi Taşdelen beldesindebulunan toplam 6 ilkokuldaki 413 öğrenci çalışmaya alınmıştır. Öğrencilerin kan basınçları,boy ve kiloları ölçülmüş ve yapılandırılmış bir soru formu doldurulmuştur. İstatistikselanalizlerde ki-kare, Student T-testi ve lojistik regresyon yöntemleri kullanıldı.Hipertansiyon sıklığı ilk, ikinci, üçüncü ölçümlerde sırasıyla %9,47 , %6,05, %1,94bulunmuştur. Sistolik ve diastolik ortalama kan basınçları sırasıyla ilkinde106,90/67,21±11,79/7,87; ikincisinde 115,37/75,50±12,50/9,33; üçüncüsünde114,89/73,30±9,04/6,21mmHg bulundu. Hipertansiyonu olanlarda, kadın cinsiyet ve kiloluya da obez VKİ (Vücut Kitle İndeksi) olma hali ile ilişki bulunmuştur. Kan basıncıprehipertansif olanlarda da yine cinsiyet ve VKİ indeksi ile ilişki bulunmuş olup bunun yanisıra ailede kronik hastalık öyküsü olanlar ve eforla nefes darlığı hissedenlerde kan basıncıyüksekliğinin anlamlı olarak daha fazla görüldüğü bulunmuştur.İkincil olarak VKİ ile ilişkili durumlar incelenmiş; kız cinsiyet, annenin çalışıyorolması, ailesinde diyabet ya da böbrek hastalığı öyküsü olması, idrar kaçırma hikayesi, evdeyemeğe katılan tuz oranının normal ve/veya fazla olarak tanımlanması ile obezite ilişkilibulunmuştur.Sonuç olarak hipertansiyon sıklığı açısından bulgularımız literatürle uyumlubulunmakla birlikte Türkiye'de ergenlikte hipertansiyon prevelansının düşük olmadığınıortaya çıkarmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarına dayanılarak ergenlerde obezitenin önlenmesinin çok önemliolduğunun altı bir kez daha çizilebilir. Beslenme tarzı ve yaşam tarzı değişikliklerinin kanbasıncı kontrolü üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Birinci basamak hekimlerinin 3 yaşsonrası çocuklar ve ergenlerde kan basıncı ölçümü ve değerlendirmesini günlük pratikleriiçine almaları ve sağlıklı yaşam tarzı ile ilgili koruyucu girişimleri sürekli yapmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study assess the adolescents? blood pressure and hypertensionprofile and the factors that affect hypertension at the 6. ,7. ,8. class of the school in IstanbulTasdelen.For a 9 mounth period (March 2007-February 2008) 413 adolescents at the total 6secondary schools in the Tasdelen district of Ümraniye region were included in this study. Astructured questionnaire was completed by the researcher interviewing face to face with theadolescents and their weight, height, blood pressure were measured. Chi-square, Student?s Ttest and logistic regression analysis were used.Frequency of hypertension; within the first, sekond and thirth blood pressuremeasurements were 9,47%, 6,05%, 1,94% respectively. The mean blood pressuremeasurements were 106,90/67,21±11,79/7,87mmHg at the first visit;15,37/75,50±12,50/9,33mmHg at the sekond visit and 114,89/73,30±9,04/6,21mmHg at thethirth visit respectively. Over-weight and obese BMI (Body Mass Index) and female sex werefound to be associated with the hypertension. BMI and sex were also found to be related withprehypertension and besides in these students who has chronic illness in family history,dyspnea with effort were found to have high level of blood pressure.Secondly; variables related to obesity were evaluated. Female sex, working mothers,diabetes mellitus or renal disease history in the family, urinary incontinence history, normaland/or high salt rate in the home made food were found to be associated with the obese BMI.However the frequency of hypertension is compatible with the literature, it is anenhancement reality that frequency of hypertension is not low Turkey.Depending on the results of this study, the importance of the prevention of obesity inadolescense maybe once more underlined. It is known that nutrition and lifestyle changes areefficacious on the blood pressure control. For the children over 3 years of age and adolescentsit is adviced to measure and evaluate blood pressure in their routine practice and continuouslyapply preventive interventions about healthy life style.