İş ve aile çatışmasının iş-yaşam dengesine etkisinde algılanan kurumsal desteğin rolü: Muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma
The role of perceived corporate support on the effect of work and family conflict on work-life balance: Research on accounting professional members
  1. Tez No: 946330
  2. Yazar: GÜLGÜN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL İBİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Meslek Mensupları, İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, İş-Yaşam Dengesi, Algılanan Kurumsal Destek, İş tatmini, Aile Tatmini, Accounting Professional, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Work-Life Balance, Perceived Organizational Support, Job Satisfaction, Family Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
İŞ VE AİLE ÇATIŞMASININ İŞ YAŞAM DENGESİNE ETKİSİNDE ALGILANAN KURUMSAL DESTEĞİN ROLÜ: MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırma, muhasebe meslek mensuplarının iş-aile ve aile-iş çatışmalarının, iş-yaşam dengesi üzerindeki etkilerinde algılanan kurumsal desteğin etkileşimlerinin yarattığı iş-aile tatmin seviyelerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hedefi, muhasebe meslek mensuplarının iş ve aile çatışmalarının iş yaşam dengesine olan etkisinde kurum içindeki durumlarını, ileri araştırma yöntemleri kullanılarak iş ve çalışma tatminine yönelik öneri ve sonuçların ortaya konulmasına destek olmaktır. Araştırmada iş-aile çatışması, aile-iş çatışması ve iş-yaşam dengesinin demografik değişkenlere (yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, aylık gelir, eşin çalışma durumu, çocuk sayısı, çocuk/yaşlı/engelli bakımında destek alıyor olma, mesleki unvanlar, Türkiye'nin hangi bölgesinde faaliyet gösterildiği, işyerindeki çalışan sayısı, günlük ortalama çalışma süreleri) göre farklılık durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, bu kavramların bireylerin iş tatmini, yaşam tatmini ve genel refah üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, algılanan kurumsal desteğin iş-yaşam dengesine katkı sağlayarak bu çatışmaları hafifletici bir rol üstlendiği düşünülmektedir. Çalışma, hem literatür taramasına dayalı bir teorik çerçeve hem de ampirik bir saha araştırmasını içermektedir. Ampirik araştırmada anket yöntemiyle veri toplanmış ve bu veriler istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket, altı bölümden oluşan 30 soru ve demografik bilgilerle toplam 43 sorudan oluşmaktadır. Ankette kullanılan altı ölçeğin yazılı izinleri alınmıştır. Bireyin iş yaşamıyla aile yaşamı arasında denge kurma zorluğunu ifade eden beş soruluk İş-Aile Çatışma ölçeği ile bireyin aile sorumlulukları ile işle ilgili görevleri arasında denge zorluğunu ifade eden beş soruluk Aile-İş Çatışma ölçekleri Sayın Prof. Dr. Ahmet AKIN'dan; bireyin bir kurum içinde hissettiği motivasyon, bağlılık, iş memnuniyeti, destek ve güveni analiz eden dört soruluk Algılanan Kurumsal Destek ölçeği Sayın Doç. Dr. İrfan AKKOÇ'dan; bireylerin iş yaşamları ve aile yaşamları arasındaki sağlıklı denge kurmasını ifade eden sekiz soruluk İş Yaşam Dengesi ölçeği Sayın Doç. Dr. Arzu TAŞDELEN KARÇKAY'dan; bireylerin aile yaşamları ile ilgili memnuniyet düzeyini değerlendirmek amacı ile kullanılan beş soruluk Aile Tatmini Ölçeği ve bireylerin iş yaşamları ile ilgili memnuniyet düzeylerini ölçmeye yönelik üç soruluk İş Tatmin Ölçeği Sayın Prof. Dr. Oğuz BAŞOL'dan izin alınarak kullanılmıştır.. Anket sonuçları ise İstatiksel Veri Uzmanı Sayın Müge AYMAN tarafından değerlendirilmiştir. Yapılan bu tez çalışmasının, muhasebe meslek mensupları başta olmak üzere benzer faaliyetler yürüten diğer meslek gruplarındaki bireylerin refahını artırmayı ve çalışılan kurum ve bağlı örgütlerin verimliliğini yükseltmeyi amaçlayan politikalara rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF PERCEIVED CORPORATE SUPPORT ON THE EFFECT OF WORK AND FAMILY CONFLICT ON WORK-LIFE BALANCE: RESEARCH ON ACCOUNTING PROFESSIONAL MEMBERS This research was conducted to examine the work-family satisfaction levels created by the interactions of perceived institutional support in the effects of work-family and family-work conflicts on work-life balance among accounting professionals. The aim of the research is to support the presentation of suggestions and results regarding work and work satisfaction by using advanced research methods in the impact of work and family conflicts on work-life balance among accounting professionals. The research attempts to determine the differences in work-family conflict, family-work conflict and work-life balance according to demographic variables (age, gender, marital status, education level, monthly income, spouse's employment status, number of children, receiving support for child/elderly/disabled care, professional titles, the region of Turkey where the activity is carried out, the number of employees in the workplace, and daily average working hours). In the research, the effects of these concepts on individuals' job satisfaction, life satisfaction and general well-being were evaluated. In addition, perceived institutional support is thought to play a role in mitigating these conflicts by contributing to work-life balance. The study includes both a theoretical framework based on literature review and unempirical field research. In the empirical research, data was collected by survey method and these data were evaluated with statistical analysis. The survey used in the research consists of 30 questions in six sections and a total of 43 questions with demographic information. Written permission was obtained for the six scales used in the survey. The five-question Work-Family Conflict scale, which expresses an individual's difficulty in balancing work and family life, and the five-question Family-Work Conflict scale, which expresses an individual's difficulty in balancing family responsibilities and work-related duties, were used with permission from Prof. Dr. Ahmet AKIN; the four-question Perceived Institutional Support scale, which analyzes the motivation, commitment, job satisfaction, support, and trust an individual feels within an institution, from Assoc. Prof. Dr. İrfan AKKOÇ; the eight-question Work Life Balance scale, which expresses individuals' ability to establish a healthy balance between work and family life, from Assoc. Prof. Dr. Arzu TAŞDELEN KARÇKAY; the five-question Family Satisfaction Scale, which is used to assess the level of satisfaction of individuals with their family life, and the three-question Job Satisfaction Scale, which is aimed at measuring the level of satisfaction of individuals with their work life, were used with permission from Prof. Dr. Oğuz BAŞOL. The survey results were evaluated by Statistical Data Expert Ms. Müge AYMAN. It is expected that this thesis study will guide policies that aim to increase the welfare of individuals in other professional groups carrying out similar activities, especially accounting professionals, and to increase the efficiency of the institutions and affiliated organizations where they work.