Ratlarda oksijen aracılı akciğer zedelenmesinde L-karnitinin koruyucu etkisi
The protective effect of L-carnitine on oxygenmediated lung injury in rats
- Tez No: 260270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN TAŞTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronchopulmonary dysplasia, L-carnitine, rat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bronkopulmoner Displazi (BPD) çocukluk çağının en sık kronik akciğerhastalığıdır. Günümüzde uygulanmakta olan birçok önleyici ve tedavi edici stratejilererağmen, prematüre doğumların önlenmesi dışında etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Buçalışmanın amacı BPD rat modelinde doğal bir antioksidan olan L-karnitinin koruyucuetkisi olup olmadığını araştırmaktır.Otuz bir adet 3 günlük Sprague Dawley rat rastgele 4 gruba ayrıldı. Birinci grup(n=8) oda havasında tutuldu; bunlara hiperoksi uygulanmadı (kontrol grubu). Diğergrup (n=7) pleksiglas hood ile hayatın 4-14. günleri arasında 11 gün boyunca %80oksijene maruz bırakıldı (oksijen grubu). Geri kalan ratlara 3-14. günler arasında, günaşırı intraperitoneal olarak L-karnitin (100 mg/kg, n=10 veya 200 mg/kg, n=6)enjeksiyonu yapıldı (LK100 ve LK200 grubu). L-karnitin grupları aynı zamanda oksijengrubundakilere benzer şekilde oksijene maruz bırakıldılar. Tüm ratlar 14. gün dekapiteedildi. Akciğer dokuları, dokuların hangi gruba ait olduğunu bilmeyen bir patologtarafından ışık mikroskobunda incelendi. Örnekler Polimorfonükleer Lökosit (PNL)infiltrasyonu, Mononükleer Lökosit (MNL) infiltrasyonu ve alveolar septal kalınlaşmaaçısından değerlendirildi.Oksijen grubunda PNL infiltrasyonu, MNL infiltrasyonu ve alveolar septalkalınlaşma kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha şiddetliydi (her bir parametre içinp değeri 0,002). LK100 ve LK200 grubunda PNL infiltrasyon skoru, MNL infiltrasyonskoru ve alveoler septal kalınlaşma skoru oksijen grubuna göre daha düşük bulundu (pdeğerleri PNL infiltrasyon skoru için sırasıyla 0,001 ve 0,08; MNL infiltrasyon skoruiçin sırasıyla 0,002 ve 0,02; alveoler septal kalınlaşma skoru için 0,001 ve 0,006). Lkarnitininfarklı iki dozu ile istatistik olarak anlamlı derecede artan koruyucu bir etkigözlemlemedik.Bu çalışmanın sonuçları BPD rat modelinde L-karnitinin koruyucu etkisiolabileceğini düşündürmektedir. Sonuçlarımızı doğrulamak için ileri çalışmalargereklidir.
Özet (Çeviri)
Bronchopulmonary dysplasia (BPD) is the most common chronic lung disease inchildhood. Despite of many preventive and theurapeutic strategies there is no effectivetreatment of BPD except the prevention of preterm births. The purpose of this study isto investigate whether L-carnitine, a natural antioxidant, has a protective effect in a ratmodel of BPD.Thirty one 3-day-old Sprague-Dawley rats were randomly divided into fourgroups. In the first group (n=8), rats were kept in 21% oxygen (air) and not subjected tohyperoxia (control group). Another group (n=7) was exposed to 80% oxygen viaplexiglas chambers for 11 consecutive days (4th-14th day of life) (oxygen group). In theremaining, L-carnitine (100 mg/kg, n=10 or 200 mg/kg, n=6) was injectedintraperitoneally every other day on days 3-14 (LC100 group and LC200 group). The Lcarnitinegroups also were exposed to hyperoxia in the same manner as in the oxygengroup. All rats were sacrificed at 14th day of life and their lungs were sampled. Thelung specimens were examined by a blinded pathologist using light microscopy. Thespecimens were evaluated for Polymorphonuclear Leucocyte (PNL) infiltration,Mononuclear Leucocyte (MNL) infiltration and alveolar septal thickening.PNL infiltration, MNL infiltration and alveolar septal thickening weresignificantly more severe in the oxygen group compared to control group (the p valuefor each parameter was 0.002). PNL infiltration score, MNL infiltration score andalveolar septal thickening score were found to be low in LC100 group and LC200 groupcompared to oxygen group (p values for PNL infiltration score were 0.001 and 0.08respectively; for MNL infiltration score were 0.002 and 0.02 respectively and foralveolar septal thickening score were 0.001 and 0.006 respectively). We did not observestatistically significant dose dependent increasing protective effect in two differentdoses of L-carnitine.The results of the present study suggest that L-carnitine may have a protectiveeffect in a rat model of BPD. Further studies are needed to confirm the results of ourstudy.