Pilonidal sinüs olgularında uygulanan limberg flep ameliyatı ile eksizyon + sekonder iyileşmenin hasta yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması.
- Tez No: 260327
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ANADOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pilonidal Sinüs, Flep, Yasam Kalitesi, Pilonidal Sinus, Flap, Life Quality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: P.Sinüste iki değisik tedavi yöntemi olan Limberg flep ile eksizyon +sekonder iyilesme arasındaki yasam kalite farkını arastırmak.Gereç ve yöntem: Bu amaçla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi GenelCerrahi kliniğine basvuran hastalar çalısmaya dahil edildi. ?ki grup olusturuldu.Limberg flep uygulanan hastalar grup I, eksizyon + sekonder iyilesmeye bırakılanhastalar grup II olarak adlandırıldı. Bayan hastalar, nüks olan hastalar, sinüs absesiolan hastalar, diyabetik hastalar ve steroid tedavisi alan hastalar çalısmaya dahiledilmedi. Operasyondan sonra hastalara üçüncü hafta ve üçüncü ay SF 36, Clevelandve ağrı skalası üzerinden yasam kalitesi arasındaki fark arastırıldı. Ayrıca hastanedeyatıs süresi, ortalama yara iyilesme süresi, ise baslama süresi ve komplikasyonlaraçısından hastalarla görüsüldü.Sonuç: Prospektif olarak yapılan çalısmamızda grup I ve grup II arasında yasortalaması bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.Ağrı skoruna göre yapılan değerlendirmede her iki grup içinde üçüncühaftaya göre üçüncü ayda anlamlı olarak düzelme vardı. Fakat gruplar arasındaistatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.Cleveland yasam kalite skoruna göre grup I ve grup II arasında istatistikselolarak anlamlı fark bulunamadı.SF 36 yasam kalite düzeyinde mental sağlık ve vitalite alt grubunda 3. aysonuçlarında Limberg flep yöntemi (Grup I) anlamlı olarak üstün bulundu, fizikselfonksiyon alt grubunda 3. hafta sonuçlarında Grup II (açık yöntem) anlamlı olaraküstün bulundu. Ayrıca gruplar arası karsılastırmada mental sağlık düzeyindekideğisim açısından Grup I (Limberg), Grup II'ye göre anlamlı olarak üstün bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose:?nvestagating if there is a difference for life quality different cure typeof p. sinus: excision and secondary healing with Limberg flap.Material and metod: For his purposal we choose patients that approached toAnkara University General Surgery Clinic. Two groups created. Group I patients thatused Limberg flap Group II patients excision and waited for seconder healing.Women patients, relapsed cases, patients that has sinus abscesns, diabetic patientsand patients that are using steroid does not added to the study. After the operation,we searched for the difference on life quality with SF 36, Cleveland and pain scalebetween the two methods at 3. week and the 3. month. In addition; we calculated thepatients for average healing time, hospitalization time, complications and the timeneeded for the patient to become capable of working.Results: In our prospective study, there isn?t any statically difference onaverage age between groups I and II.According to the pain score, there was meanable improvment on pain at thirdweek and third month for each groups but there is no statistically meanabledifference between the two groups.According to Clevland life quality level, there is no difference between groupsI and II.According to the SF-36 life quality level, mental healty subgroup which usedLimberg flep method Group I was meaningfully better than Group II. ?n respect ofthird week results, in the physical function subgroup, Group II (open method) wasmeaningfully better than Group I. Specially between these two groups in acomparison that indicates mental healty level changing, Group I (Limberg method)was meaningfully better than Group II.