Periferik arter hastalıklarında endotel disfonksiyonunun ve klinik öneminin araştırılması
Investigation of endothelial dysfunction and clinical significance in the peripheral arterial disease
- Tez No: 260326
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BENGİSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, endotelyal disfonksiyon, iyontoforez, lazer dopler, Atherosclerosis, endothelial dysfunction, iontophoresis, laser doppler
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Genel olarak ateroskleroz ve tromboanjitis obliterans (TAO=Buerger Hastalığı) sonucu gelişen periferik arter hastalıkları ekstremitelerde lokal iskemik semptomlar ve hastalığın sistemik etkilerine bağlı olarak bazen ölümle sonuçlanabilen daha ciddi uzak organ tutulumları açısından büyük önem taşırlar. Bu hastalıklara yaklaşımdaki en önemli sorun lokal ve sistemik komplikasyonlar için prognostik faktörleri tam olarak belirleyebilmektir. Son yıllardaki çalışmalar endotel fonksiyonlarının hastalıklardaki sistemik patolojiyi değerlendirmek için kullanılabilecek bir yöntem olduğunu düşündürmektedir.Bu çalışma periferik arter hastalıklarında etyoloji ve semptomlar ile endotel fonksiyonları arasındaki ilişkinin araştırılması ve endotel fonksiyonunun değerlendirilmesinin prognostik öneminin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız 113 `ü periferik arter hastası, 30'u kontrol grubu olmak üzere toplam 143 birey üzerinde prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastalarda endotel fonksiyonunun belirlenmesi amacıyla lazer dopler iyontoforez yöntemi kullanılmıştır. Tüm hastalar periferik arter hastalığının lokal iskemik komplikasyonları ve kardiyovasküler olaylar açısından takip edilmiştir.Sonuç olarak periferik arter hastalıklarının etyolojisi yönünden endotel fonksiyonu açısından fark bulunmamıştır. Bununla beraber aterosklerotik periferik arter hastalığı ve Buerger hastalığı kontrol grubuna göre mikrovasküler fonksiyon bozukluğu ile birliktedir. Ayrıca kronik iskemi kategorisine göre yapılan sınıflamayla hastalar gruplandırıldığında hastalığın evresi ilerledikçe mikrovasküler fonksiyonların daha da bozulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Generally peripheral artery diseases developing as a result of atherosclerosis and Thromboangiitis Obliterans have great clinical importance due to their local ischemic symptoms and distant organ involvement (due to systemic effects) which may even result in death. The most important problem while dealing with these diseases is the difficulty in identifying the prognostic factors. Recent studies suggest that endothelial functions can be used to assess the systemic pathology of disease.This study was conducted to evaluate the relationship between etiology/symptoms and endothelial functions and to determine the prognostic functions and their clinical importance. The study was conducted prospectively on 143 subjects, whom 113 were patients of peripheral arterial disease and 30 were healthy control subjects. Laser Doppler iontophoresis method was used to determine the endothelial function. All subjects were followed up for local ischemic and cardiovascular complications.As a result, no difference could be detected in regard to the etiology of peripheral arterial diseases. However, atherosclerotic peripheral arterial disease and Buerger?s disease were found to be associated with microvascular dysfunction when compared to the control group. Also, when the patients were categorized according to chronic ischemia, microvascular function was seen to deteriorate as the stage of the disease progress.