Anterior komünikan arter anevrizmalarında dom projeksiyonuna göre cerrahi planlama
Surgery planning according to projections in the dome of anterior communicating artery aneurysms
  1. Tez No: 260334
  2. Yazar: MEVCİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT EGEMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: ACoA anevrizması, Cerrahi ba? pozisyonu, Subaraknoid kanama, Parankimal hematom, Ventriküler hematom, ACoA aneurysm, surgical head position, subarachnoid hemorrage, parenchymal hematoma, ventricular hematoma
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ACoA anevrizmalarında cerrahi pozisyon verilirken ba? rotasyon derecesi farklı görü?lerin olduğu bir konudur. Biz bu çalı?mada ACoA anevrizmalarında her bir dom projeksiyonu için verilmesi gereken ba? pozisyonunu ayrıntıları ile ortaya koymaya çalı?tık. Bu çalı?ma için öncelikle bir adet taze insan beyninde korozyon yöntemi ile vasküler yapının üç boyutlu yapısı elde edildi ve ACoA bölgesine bir anevrizma modeli olu?turularak farklı açılarla görüntüler alındı. Bu ?ekilde ara?tırmanın temeli olu?turulduktan sonra, 3 adet beyin damarları lateks ile doldurulmu? kadavralar üzerinde çalı?ıldı. Kadavraların ACoA bölgesine anevrizma modeli olu?turuldu, her bir projeksiyon için 15 derece aralıklarla görüntüler alındı. Tüm diseksiyonlar mikroskop altında yapıldı ve görüntüler (Carl-Zeiss, NC 4, Germany) marka mikroskopla elde edildi ve her bir dom projeksiyonu için en uygun cerrahi ba? pozisyonu tespit edilmeye çalı?ıldı. Anterior projeksiyon için en uygun ba? pozisyonu 30 derece idi. Bu açı hem kontrolateral A1 ve A2 kontrolü için hemde anevrizma boynunu görebilmek için en uygun ba? pozisyonu idi. Posterior projeksiyonda ise A1 perforanları, ipsilateral A1 ve A2 dikkat edilmesi gereken en önemli vasküler yapılardı. Bu projeksiyonda da A1 ve A2 arasından anevrizma boynunun en güzel göründüğü açı 15 derece olarak hesaplandı. Süperior projeksiyonda da en uygun ba? pozisyonu 30 derece olarak tespit edildi. ACoA anevrizmalarında en fazla rotasyon gerektiren anevrizma ise inferiora projeksiyon gösterenlerin olduğu gözlendi. Bu projeksiyonda gereken rotasyon derecesi ise 45 derece olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
Head postioning and the degree of rotation for ACoA surgery is a debate. By this study we planned to give a wide view of head positioning for each dome projection. For this study by using the corrosion technique we demonstrated the 3D vasculature and a ACoA region aneurysm model was prepared taking pictures from different angels. After this procedure 3 brain specimens filled with latex were studied on cadavers. The aneurysm model was developed on cadavers and for each projection pictures were taken every 15 degrees. All the dissections were made under microscope (Carl-Zeiss, NC 4-Germany), and for each dome projection most suitable head postioning was tried to be placed. 30 degree was the most suitable position for anterior projection. This angel was the best position to control the contrlateral A1 and A2 with the aneurysm neck. A1 perforators, ipsilateral A1 and A2 were the most important structures which should taken under care. Between A1 and A2 the degree which provided the best view of the aneurysm neck was 15 degrees for posterior projection. 30 degree was the best angel for superior projection. Aneurysms projected towards inferior were the one which required the most rotation. 45 degree was the rotation angel which was calculated this projection.