Erken tavuk embriyolarında pregabalinin orta hat kapanmasına etkisi
The effect of pregabalin on closure of the midline in early chicken embryos
- Tez No: 260335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AĞAHAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Pregabalin, Kalsiyum, Nöral tüp defekti, Tavukembriyosu, Pregabalin, Calcium, Neural tube defect, chicken embryo
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Orta hat kapanma defektleri, santral sinir sisteminin konjenitalanomalilerinden karmaşık ve heterojen bir grubu oluşturur. Bu grup en sıkspina bifida, anensefali ve ensefaloseli içerir. Doğum öncesi ve sonrakiperinatal dönemde kardiyovasküler doğum defektlerinden sonra ikinci sıklıktaölüm nedenidir. Nöral tüp defektleri (NTD), gelişim sırasında embriyonik nöraltüpün tamamen kapanamaması ile meydana gelir. Yenidoğanlarda %3?5oranında doğum defektine rastlanmaktadır ve nöral tüp defektleri (NTD)doğum defektine bağlı yenidoğan ölümlerinin %7'sini oluşturmaktadır.Pregabalin (Lyrica®-Pfizer), yeni bir aniepileptik ilaç olup parsiyel epilepsi,nöropatik ağrı, diyabetik nöropati, post-herpetik nevralji ve anksiyetebozukluklarında kullanılmaktadır. Pregabalin, santral sinir sistemindeki voltajaduyarlı kalsiyum kanallarının yardımcı alt ünitesine (?2-? proteini) bağlanıpkalsiyum akışını azaltarak etki göstermektedir.Biz bu çalışmamızda; pregabalinin erken tavuk embriyolarında orta hatkapanması üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ankara Üniversitesi Tıp FakültesiNöroşirürji Anabilim Dalı Nöroembriyoloji Laboratuarı'nda gerçekleştirildi. 160fertil yumurta, 24 saatlik inkübasyon sonrası pencereleme yöntemi ile açıldı.Pregabalin, 20 ?L ve 40 ?L volümde subblastodermik olarak uygulanarak ikigrup oluşturuldu. Bu iki grup artan PGB dozları (0.6 mg/kg, 0.75 mg/kg, 1mg/kg) ve kontrol grubu (1 mg/kg Chromophor RH40) dikkate alınarak kendiiçerisinde dört alt gruba ayrıldı . Yumurtalar steril drape ile kapatıldıktan sonra24 saat daha inkübe edildi. Tüm yumurtalar 48. saate açılarak, embriyolarmorfolojik ve histopatolojik olarak değerlendirildi.Sonuçlar: Çalışma sonucunda veriler değerlendirildiğinde, pregabalindozu ile embriyo etkilenimi arasında bir korelasyon olduğu sonucuna varıldı.Bu bulgular eşliğinde, pregabalin kullanımının, artan konsantrasyonlardaerken tavuk embriyolarında orta hat kapanma kusurlarına yol açtığı sonucunavarıldı.Tartışma: Bir kalsiyum kanal blokörü olan pregabalin, doz bağımlı olarakembriyolarda orta hat kapanma kusurlarına neden olmaktadır. Yapılacak dahaileri çalışmalarla, embriyonik hasarlanmanın mekanizması ile genetik veçevresel etmenlere bağlı teratojen etkiler arasındaki mekanizmaları ortayakoymak ve konjenital defektlerin oluşumunu en aza indirmek mümkünolabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: Defects of midline closure comprise a complexand heterogeneous group of congenital anomalies in the central nervoussystem, frequently including spina bifida, anencephaly, and encephalocele. Inthe perinatal period before and after birth, these defects are the second mostcommon reason for death, following death due to cardiovascular birth defects.Neural tube defects (NTD) develop due to incomplete closure of embryonicneural tube during development. In tne newborns, the incidence of birthdefects is 3-5%, and neural tube defects (NTD) account for 7% of newbornmortality associated birth defects. Pregabalin (Lyrica®-Pfizer), is a novelantiepileptic drug used in the management of partial epilepsy, neuropathicpain, diabetic neuropathy, post-herpetic neuralgia, and anxiety disorders.Pregabalin, acts by reducing the calcium flow after binding with the subunit(?2-? protein) of the voltage-sensitive calcium canals in the central nervoussystem.This study aimed to investigate the effect(s) of pregabalin on closure ofthe midline in early chicken embryos.Materials and Method: The study was conducted in theNeuroembryology Laboratory of Neurosurgery Department At AnkaraUniversity Medical School. One hundred and sixty fertile eggs were openedthrough window procedure after 24-hour incubation. Pregabalin wasadministered via subblastodermic route at volumes of 20 ?L and 40 ?L andthus, two groups were formed. Each of these two groups were divided intofour subgroups as increasing doses of PGB (0.6 mg/kg, 0.75 mg/kg, 1 mg/kg)and control group (1 mg/kg Chromophor RH40)After the eggs were coveredwith sterile drapes, they were ,incubated for another 24 hours. All the eggswere opened at the 48th hour and the embryos were evaluatedmorphologically and histopathologically. .Results: The effects of pregabalin on the embryo were correlated withthe dose of pregabalin. In the light of the results, it was determined that theuse of increasing doses of pregabalin led to defects of midline closure in earlychicken embryos.Discussion: Pregabalin, a calcium canal blocker, leads to defects ofmidline closure in embryos in a dose dependent manner. Further studies reneeded to show the meachanism of embryonic damage and the mechanismsof teratogenous effects associated with genetic and environmental factors andto minimize the rate of congenital defects.