Erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan hastalarda duygudurum bozukluğu görülme sıklığı ve mizaç özellikleri
The comorbidity prevelance and the temperament characteristics in adults with ADHD
- Tez No: 260357
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYNUR CANAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: eriskin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, ek tanı, mizaç, islevsellik, sıklık, adult attention deficit hyperactivity disorder, comorbidity, temperament, functionality, prevelan
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giris: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk dönemindebaslayan ve temel belirtileri dikkatsizlik, asırı hareketlilik ve dürtüsellik olannörogelisimsel bir bozukluktur. Çocukluk dönemindeki sıklığı %3-7, eriskindönmedeki sıklığı ise %1-5 arasında olduğu belirtilmektedir. DEHB eriskin dönemdeyüksek psikiyatrik ek tanı, sosyal ve eğitim/meslek alanlarında sorunlarla kendinigösterebilmektedir.Amaç: Bu çalısmanın amacı; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine Psikiyatri kliniğinebasvuran 40 eriskin DEHB olan hastada ek tanı sıklığını belirlemek, 40 sağlıklıkontrol grubu ile DEHB olan eriskinler arasında olası mizaç farklılıklarını testetmektir.Yöntem: AÜTF Psikiyatri Anabilim Dalı polikliniğine ayaktan basvuran, DSM IVtanı ölçütlerine DEHB tanısı konan 18 -44 yas aralığında 40 eriskin hasta ile, toplumtemelli yas ve cinsiyetin denklestirildiği, SICD I (Yapılandırılmıs Klinik TanıGörüsmesi) ile eksen I psikiyatrik tanısı olmayan ve herhangi bir psikiyatrik hastalıkgeçirmeyen 40 sağlıklı kontrol çalısmaya dahil edildi. Çalısmaya dahil olma kriterinikarsılayan 40 eriskin DEHB ve 40 sağlıklı kontrol grubuna SCID I, Wender Utah,Hamilton Depresyon, Hamilton Anksiyete, Young Mani, Sosyal Uyum ve KendiniDeğerlendirme Ölçeği, SCL-90 belirti tarama ölçeği ise TEMPS-A mizaç ölçeğiuygulanmıstır.Bulgular: Erisikin DEHB'da yüksek oranda psikiyatrik ek tanı eslik etmektedir. %50duygudurum bozukluğu (%22.5 major depresyon, %22.5 bipolar bozukluk, %5distimik bozukluk), %22.5 yaygın anksiyete bozukluğu, %7.5 obsessfif kompulsifbozukluk, %7.5 panik bozukluk eslik etmektedir. Eriskin DEHB'da TEMPS-A mizaçölçek skorları ve baskın mizaç varlığı bakımından sağlıklı kontrolerlekarsılastırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. DEHB alt tipleribakımında ölçek puanları, islevsellik ve mizaç özelliği bakımından farkılılıksaptanmadı.Sonuç: Eriskin DEHB sosyal, eğitim/mesleki alanlarda güçlüklere, disiplin cezası vepolisle bası derde girme gibi yasal problemlere neden olabilmektedir. EriskinDEHB'da yüksek oranda eksen I ek tanı gözlenmekte ve sağlıklı kontrollere kıyaslahipertimik mizaç dısındaki mizaçlar bakımından farklılık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Attention Deficit Hiperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmentaldisorder that starts in childhood and basic indications of which areinattentiveness, hyperactivity (hypermobility) and impulsivity. It is stated that itsprevelance in childhood is between %3-7 and its prevelance in adulthood is between%1- 5. ADHD, high psychiatric comorbidity in adulthood can appear with problemsin social and educational/ professional fields.Objective: The aim of this study is to assess the comorbidity prevelance in 40 adultswith ADHD who applied to Ankara University Psychiatry Clinic and to test theprobable temperament variations between 40 healthy control group and 40 adultswith ADHD.Method: 40 adult out patients aged between 18- 44 who applied to A.U Faculty ofMedicine Pscyhiatri Department Policlinic and got ADHD diagnosis to DSM IVdiagnosis criteria and 40 healthy controls who haven?t had any pscyhiatric diseaseand has no axis I pscyhiatric diagnosis with SICD I (Structured Clinic DiagnosisInterview) and have been balanced of society based age and sex have been includedin the study. SCID I, Wender Utah, Hamilton Depression, Hamilton Anxiety, YoungMani, Social Adaptation and Self- Evaluation Scale have been applied to 40 adultwith ADHD eligible for this study and 40 healthy persons in control group.Results: In adult ADHD, pscyhiatric comorbidity with high rate is seen. %50 mooddisorder (%22.5 major depression, %22.5 bipolar disorder, %5 dystymic disorder),%22. 5 generalized anxiety disorder, %7.5 obsessive compulsive disorder, %7.5panic disorder have been found out. In adult ADHD, systatistically significantdifference has been determined in terms of TEMPS-A temperament scale points anddominant temperament existence when compared to healthy controls. We haven?tdetermined any differences in terms of ADHD sub type, scale points, functionalityand temperament characteristic.Conclusion: Adult ADHD can cause difficulties in social, educational andprofessional fields and legal problems such as disciplinary punishment or havingtroubles with police. In Adult ADHD, Axis I comorbidity with high rate is observedand significant difference in terms of temperaments except hypertymic temperamentis seen when compared to healthy controls.