Sigara kullanımının aktif sporcuların plazma oksidan /antioksidan sistemi üzerine olan etkilrinin araştırılması ve taze portakal suyunun sigara kaynaklı oksidasyon reaksiyonları üzerine olan etkilerinin belirlenmesi
Effects of orange juice consumption on plasma oxidant and antioxidant parameters in smoker and nonsmoker athletes
  1. Tez No: 260361
  2. Yazar: MEHMET NAMUSLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER DURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara kullanımı, portakal suyu, oksidan/antioksidan durum, Cigarette smoking, orange juice, oxidant/antioxidant status
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada sigara içen ve içmeyen profesyonel sporcularda portakal suyunun oksidan/antioksidan sistem üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'ndan 13 adet dengesiz beslenme alışkanlığı (alkol tüketimi vs.) olan ve sigara içen (grup 3), 14 adet sigara içmeyen ( grup 2) ve Atılım Üniversitesi futbol takımından 11 adet sigara kullanan öğrenci (grup 1) çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya katılan tüm gruplardan 0.gün venöz kan örnekleri alındıktan sonra grup 2 ve grup 3'de ki sporculara 250cc/gün taze sıkılmış portakal suyu verildi. 30. gün her üç gruptan da tekrar venöz kan örnekleri alındıÇalışmaya katılanların tümü erkektir. Katılanların plazmasında (Antioksidan Potansiyel-AOP değerleri, Malondialdehit-MDA ve Nitrik Oksit-NO düzeyleri, Ksantin Oksidaz- XO, Adenozin Deaminaz-ADA, Glutatyon Peroksidaz-GSH-Px ve Nitrik Oksit Sentaz-NOS aktiviteleri ) analiz edilmiştir.Yaptığımız çalışmada sigara kullanan ve kullanmayan grupları karşılaştırdığımızda sigara kullanan grupta sigaranın etkisiyle XO enziminin aktive olarak oksidatif hasara neden olduğunu ve AOP' nin azaldığı görülmüştürSigara kullanan ve aynı zamanda dengesiz beslenen ( alkol vs. tüketen ) grupla sigara kullanmayan grubu karşılaştırdığımızda, dengesiz beslenen grubun ADA aktivitesinin oldukça arttığını görmekteyiz.Sigara kullanan ve dengesiz beslenen grup sadece sigara kullan grupla karşılaştırıldığında da, bir önceki karşılaştırmada olduğu gibi dengesiz beslenen5 0grubun ADA aktivitesinin arttığı, XO aktivitesinin azaldığı ve AOP düzeyinin arttığı görülmektedirPortakal suyu içen ve sigara kullanmayan gruba bakıldığında, portakal suyunun XO' yu aktive ederek oksidatif hasar oluşturduğunu, NO seviyesini arttırdığı ve NOS aktivitesini de azalttığı görülmüştür.Sigara kullanan ve dengesiz beslenen grubun portakal suyu kullandıktan sonraki sonuçlarına baktığımızda, ADA aktivitesinde ve NOS aktivitesinde azalma, XO aktivitesinde, AOP'de ve NO miktarında yükselme görülmüştür.Bu çalışmanın sonuçları sigara kullanımının hem doğrudan ve hem de antioksidan sistemi baskılayarak oksidatif hasara neden olduğu, dengesiz beslenme alışkanlığına (alkol vs. ) sahip olan sigara içicilerinde karaciğerden kana enzim sızması olduğu ve portakal suyunun özellikle dengesiz beslenme alışkanlığına (alkol vs. ) sahip olan sigara içicilerinde bu sızmayı azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate possible effects of orange juice consumption on oxidant and antioxidant system in smoker and nonsmoker professional athletes.For this purpose, 13 smoker students with unbalanced diet (alcohol consumption etc.) (group 3) and 14 nonsmoker students (group 2) from Gazi University School of Physical Education and Sport and 11 smoker students from Atılım University football team participated in the study. Venous blood samples were obtained from all groups on 0th day and then 250 cc/day fresh orange juice was given to the athletes in the groups 2 and 3. Venous blood samples were also obtained from all three groups on 30th day.All the subjects in this study were male. Antioxidant potential-AOP, Malondialdehyde-MDA and Nitric Oxide-NO levels, Xanthine Oxidase-XO, Adenosine Deaminse-ADA, Glutathione Peroxidase-GSH-Px and Nitric Oxide Synthetase-NOS enzyme activities were analysed in plasma samples from participants.In this study, it was found that XO enzyme was activated due to smoking which caused oxidative damage, AOP was also found to decrease in the smoker group.Additionally, we found that ADA enzyme activity was considerably increased in the smoker group with unbalanced diet.It was found that smoker group with unbalanced diet had increased ADA activity as found in the previous comparison, decreased XO activity and increased AOP value compared to the smoker group with balanced diet.5 2In the orange juice consupting nonsmoker group, it was found that orange juice caused oxidation by activating XO. In this group NO levels were olso found to increase.When results of smoker group with unbalanced diet were compered with smoker group with balanced diet, ıt was found that ADA and NOS activity were decreased, but XO activity, AOP value and NO levels increased in smoker group with unbalanced diet relative the other group.The results of this study indicate that smoking causes depression in the antioxidant system and triggers oxidative damage. It is also seen that, these is enzyme leakege from livers of simoker subject with unbalanced diet, which is partly prevented by orange juice consumtion.