Tavşanlarda deneysel olarak Propofol İnfüzyon Sendromu (PRİS) oluşturulması
Creating experimental Propofol Infusion Syndrome (PRIS) in rabbits
  1. Tez No: 260426
  2. Yazar: BURCU AKBAY ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA BANU AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, sevofluran, Propofol İnfüzyon Sendromu, sedasyon, Propofol, sevoflurane, Propofol İnfusion Syndrome, sedation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Uzun süreli propofol infüzyonuna bağlı olarak gelişen, laktik asidoz, lipemik plazma ve kalp yetmezliği ile karakterize, nadir görülen ancak genellikle ölümcül olan klinik durum, Propofol İnfüzyon Sendromu (PRİS) olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada amaç; uzun süreli propofol infüzyonu ile sedasyonu sağlanan tavşanlarda deneysel Propofol İnfüzyon Sendromu benzeri tablo oluşturmak ve propofolün uzun süreli ve devamlı kullanımının organlara etkisini incelemektir.Çalışmada toplam 12 adet 2500-3500 gr ağırlığında, 3-4 aylık, erkek, beyaz Yeni Zelanda cinsi tavşan kullanıldı.Grup 1 (PRİS + Serum fizyolojik, n:6): Bu gruptaki hayvanlara 20 mg/kg/saat dozunda % 2'lik propofolün yağdaki (soya fasülyesi yağı, gliserol, yumurta lesitini) enjekte edilebilir çözeltisi perfüzör ile infüzyonuna başlandı.Grup 2 (Sevofluran + Serum fizyolojik, n:6): Bu gruptaki hayvanlara 4 lt/dk %100 oksijen içinde % 1,5 oranında sevofluran ile inhalasyon anestezisi başlandı.Tüm gruptaki hayvanlarda kullanılan anestezi yöntemine hayvanlar ölene kadar veya 24 saat süresince devam edildi.Çalışmadaki tüm hayvanların sedasyon seviyesi 30 dakikada bir değerlendirildi; sedasyon seviyesi (BİS değeri 40-60 arasında), klinik veya vital bulgulara göre propofol infüzyon hızı ve sevofluranın %100 oksijen içindeki yüzdesi değiştirildi.Deney süresince saat başı; her hayvanın kaybettiği sıvı miktarı hesaplandı. Glukoz düzeyi normal sınırların altında olduğu zaman sıvı tedavisi için % 5 dekstroz solüsyonu kullanıldı. Kan şekeri 140 mg/dl üzerinde olduğunda kan şekerleri insülin enjeksiyonları ile kontrol altına alındı.Tüm hayvanların; kalp hızı, sistolik-diastolik ve ortalama arter basınçları, SpO2, vücut ısısı, BİS değerleri ve idrar çıkışları 15 dk'da bir takip edildi. Tüm hayvanlarda arteriyel kan gazı analizi 2 saat arayla diğer tüm serum biyokimya testleri için ise 12 saat arayla kan alındı.Başlangıç ayarlarından sonra arteriyel kan gazı değerlerine göre ventilatör ayarları değiştirildi. Elektrolit seviyeleri gerektiğinde düzeltildi.24 saatin sonunda hala yaşayan hayvanlara; yüksek doz (60 mg/kg) ketamin hidroklorür ile ötenazi yapıldı. Otopsi yapılarak karaciğer, böbrek, kalp, akciğer, safra kesesi, mesane, dalak, pankreas ve quadriceps femoris kas dokularının histopatolojik yöntemlerle (ışık mikroskobu ve elektron mikroskobu) incelenmesi amacıyla doku örnekleri alındı.Çalışmamızda propofolün lipid profilini sevoflurana göre daha çok bozduğunu, CK-MB, myoglobulin ve amilaz değerlerini daha çok yükselttiğini ve sodyum değerlerini düşürüp, potasyum ve fosfor değerlerini istatistiksel olarak yükselttiğini saptadık. Bu model, kritik hastalığı nedeni ile mekanik ventilatöre bağlanmış yoğun bakım hastalarını bire bir yansıtmasa da PRİS benzeri semptomlar oluşturulabilen tek hayvan modeli olduğu için bu mekanizma, tedavi için ajan denemek amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The clinical condition which is a result of long-term infusion of propofol defined as Propofol Infusion Syndrome (PRIS) is a rare syndrome which can lead to lactic acidosis, lipemic plasma and cardiac failure and is often fatal. In this study the aim was; creating experimental Propofol Infusion Syndrome like case on long term sedated rabbits with propofol infusion and to investigate the effects to the organs.2500-3500 gr weight, 3-4 months, male, white 12 New Zealand rabbits were used in the study.Group 1 (PRIS + Saline, n:6): In this group 2 % injectable lipid solution of propofol (soybean oil, glycerol, egg lecithin) infused to animals at a rate of 20 mg/kg/hr with a perfusion apparatus.Group 2 (Sevoflurane + Saline, n:6): In this group inhalation anesthesia with 1.5 % sevoflurane in 100 % oxygen of 4 lt/min was started.Anesthesia methods used in the animals in all groups were continued until the animals died or during 24 hours.The sedation levels of all animals were evaluated for every 30 minutes; sedation level (BIS level is between 40?60), the propofol infusion rate and sevoflurane percentage in 100 % oxygen were changed according to clinical or vital signs.During the experiment the amount of fluid loss was calculated per hour for each animal. When glucose level is below normal limits 5% dextrose solution was used for hydration. When serum glucose level is over 140 mg / dl, it was controlled with insulin injections.Of all animals, heart rate, systolic-diastolic and mean arterial pressures, SpO2, body temperatures, BIS values, and urine outputs were observed for every 15 minutes. In all animals, arterial blood gas analysis for 2 hour intervals, serum biochemistry tests for all blood samples were taken every 12 hours.After the initial settings, the ventilator settings were changed according to the arterial blood gas values. Electrolyte levels were corrected when necessary.After 24 hours if animals are still alive, they were euthanized with a high dose (60 mg / kg) of ketamine hydrochloride. Liver, kidney, heart, lungs, gall bladder, spleen, pancreas and quadriceps femoris muscle tissue samples were taken by autopsy for histopathological evaluation (light microscopy and electron microscopy).In this study we found that; when compared to sevoflurane, propofol is more disturbing to lipid profile. Propofol raises CK-MB, myoglobin and amylase levels more than sevoflurane and reduces the sodium levels, raises the potassium and phosphorus levels statistically. Although this model, is not a reflection of the intensive care patients who had mechanical ventilation for treatment of critical illness, it is the only animal model that occurs PRIS-like symptoms. So that the mechanism can be used for investigate the treatment models.