Sepsis ve dissemine intravasküler koagulasyonda koagulasyon parametreleri ve yüksek mobiliteli grup B1 DNA bağlayici protein düzeyi
The levels of coagulation parameters and high mobility group B1 DNA binding protein in disseminated intravascular coagulation and sepsis.
- Tez No: 260472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREFDEN AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Dissemine İntravasküler Koagulasyon, HMGB1, Antitrombin III, Protein C, Protein S, Fibrinojen, D-Dimer, PLT, Sepsis, Disseminated Intravascular Coagulation, HMGB1, Antithrombin III, Protein C, Protein S, Fibrinogen, D-Dimer, PLT
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sepsis, infeksiyona karşı gelişen aşırı inflamatuvar yanıttır. Dissemine intravasküler koagulasyon (DİK) sepsisin sık bir komplikasyonudur. Çalışmamızda sepsis ve sepsis olup DİK gelişmiş yoğun bakım ünitesi (YBÜ) hastalarında koagulasyon belirteçlerinin ve Yüksek Mobiliteli Grup B1 DNA Bağlayıcı proteinin (HMGB1) gruplardaki farklılığını incelemeyi amaçladık. Çalışmaya 21 sepsisli, 12 sepsisle birlikte DİK gelişen, 20 YBÜ'ye yeni yatmış infeksiyonu olmayan hasta ve 20 sağlıklı birey alındı. HMGB1, Protrombin Zamanı (PT), Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı (aPTT), Fibrinojen, D-Dimer, Protein C, Protein S, Antitrombin III (ATIII) ve trombosit sayısı (PLT) ölçüldü. İstatistiksel analizde ANOVA ve Kruskal-Wallis varyans analizleri kullanıldı. HMGB1 sepsis ve DİK gruplarında YBÜ ve sağlıklı kontrol gruplarından anlamlı yüksek bulundu, sepsis ve DİK arasında anlamlı fark yoktu. Protein C ve ATIII DİK grubunda sepsisten ve sepsiste YBÜ kontrol grubundan anlamlı düşük, D-Dimer DİK'te sepsisten, sepsiste YBÜ kontrol grubundan anlamlı yüksek bulundu. Fibrinojen sepsiste DİK ve YBÜ kontrol gruplarından anlamlı yüksek, aPTT sepsis ve DİK gruplarında YBÜ kontrol grubundan anlamlı yüksek bulundu. PT ve Protein S düzeylerinde gruplar arasında farklılık yoktu. PLT, DİK'te sepsis ve YBÜ kontrol gruplarından anlamlı düşük tespit edildi. Bu sonuçlar DİK teşhisinde kullanılan koagulasyon testlerinden fibrinojen, D-Dimer ve PLT'nin yanında, ATIII ve protein C'nin de önemli olduğunu göstermektedir. HMGB1 sepsis ve DİK grupları arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Ancak sağlıklı ve YBÜ kontrol gruplarına göre sepsis ve DİK'te anlamlı yüksek tespit edilmesi bize HMGB1'in teşhis ve tedavideki değerinin anlaşılabilmesi için daha geniş sayılı vaka gruplarında araştırılmasının yararlı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Sepsis is excessive inflammatory response against infection. Disseminated intravascular coagulation (DIC) is a frequent complication of sepsis. In our study, we aimed to investigate the difference of coagulation parameters and High Mobility Group B1 DNA Binding Protein (HMGB1) between the groups in intensive care unit (ICU) patients whom have sepsis and DIC developed while sepsis. Twenty one sepsis, 12 DIC developed with sepsis, 20 patients without infection recently admitted to ICU and 20 healthy individuals included in this study. HMGB1, prothrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (aPTT), fibrinogen, D-Dimer, Protein C, Protein S and Antithrombin III (ATIII) and platelet count (PLT) were measured. In statistical analysis Anova and Kruskal-Wallis variance analysis were used. HMGB1 in sepsis and DIC groups were significantly higher than ICU and the healthy control groups, there was no significant difference between sepsis and DIC. Protein C and ATIII were significantly lower in DIC group when compared with sepsis and in sepsis when compared with ICU control group, D-Dimer was significantly higher in DIC compared with sepsis and in sepsis compared with ICU control group. Fibrinogen was significantly higher in sepsis when compared with DIC and ICU control groups, aPTT was significantly higher in sepsis and DIC groups than ICU group. PT and Protein S levels did not differ between groups. PLT was significantly lower in DIC when compared with sepsis and ICU control groups. These results showed the importance of ATIII and protein C in addition to fibrinogene, D-Dimer, PLT in the diagnosis of DIC. HMGB1 levels were not found statistically significant between sepsis and DIC groups. The increase of HMGB1 levels both in sepsis and DIC groups compared to healthy and ICU controls were found statistically significant. There is the need for further clinical research in order to explain the importance of HMGB1 in the diagnosis of sepsis and DIC also the value during treatment.