Sosyal destek ve mental sağlık durumunda sosyoekonomik sağlık eşitsizlikleri
Socioeconomic health inequalities in social support and mental health status
- Tez No: 260551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Sosyoloji, Public Health, Nursing, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal destek, mental sağlık, sosyoekonomik durum, sınıf, sağlık eşitsizlikleri, Social support, mental health, class, inequity health, poverty, socioeconomic status
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Konya kent merkezinde sosyoekonomik düzeyi farklı iki sağlık ocağı bölgesinde sağlık eşitsizlikleri sosyal destek durumu ve ruhsal sağlık durumunu değerlendirmek amacına yönelik olan araştırma kesitsel türdedir. Çalışma Mart-Nisan 2009'da Meram ilçesine bağlı 10 Nolu Sağlık Ocağı bölgesi ve Karatay ilçesine bağlı 3 Nolu Sağlık Ocağı bölgelerinde yapılmıştır. Araştırmada küme örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18-65 yaş arası, okuryazar ve araştırmaya katılmayı kabul eden 200 kişi oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında bireylerin sosyoekonomik durumlarını değerlendirmek için bir anket formu, ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)? ve ?Genel Sağlık Anketi-12 (GSA-12)? kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından ev ziyaretleri ve yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Kruskal wallis (KW), Mann-Whitney U (MW-U) testi, Bonferroni düzeltmeli MW-U ve çoklu regresyon (Enter method) analizleri kullanılmıştır.Araştırma bulguları değerlendirildiğinde Karatay bölgesinin dezavantajına olacak şekilde sosyoekonomik eşitsizliklerin yaşandığı saptanmıştır. Sosyoekonomik durumunun sosyal destek ve mental sağlık üzerine önemli etkiye sahip olduğu ve düşük sosyoekonomik düzeydekilerin dezavantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study that aims to examine the relationship with mental health and social support and socioeconomic status in the city of Konya has a cross- sectional design. This study was performed between March-April 2009 in Meram number 10 and Karatay number 3 Primary Health Care centers. The study was used cluster sampling method. The study group consisted of 200 people who were between the ages 18-65, literate and accept to join study.A guestionnaire and ?Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)? and ?The 12-item General Health Questionnaire (GHQ-12)? were used to collect data. Data were collected by researcher with face to face interview in home visits. Number and percentage, mean and standart deviation and also Kruskal Wallis (KW) analyses, Mann-Whitney U (MW-U) test, Bonferroni adjusted MW-U test and multiple regression (Enter method) analyses were used.According to the study results Karatay region was at more disadvantages in socioeconomic inequalities. As conclusion, socioeconomic status has an important effect on social support and mental health and people who are low socioeconomic level are in a disadvantageous position.