Maksiller sinüs enflamatuar hastalıklarında volumetrik dental tomografinin tanı değeri ve bulguların Waters pozisyonunda çekilen paranazal sinüs radyogramı ile karşılaştırılması
Diagnostic value of volumetric dental tomography in maxillary sinus inflammatory diseases and the comparison of the findings with the paranasal sinus radiogram taken by the Waters position
  1. Tez No: 260588
  2. Yazar: MUHAMMED AKİF SÜMBÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUBEKİR HARORLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maksiller sinüs, enflamatuar hastalık, Dental Volumetrik Tomografi, Waters sinüs radyogramı, Maxillary sinus, inflammatory disease, Dental Volumetric Tomography, Waters sinus radiogram
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, son yıllarda diş hekimliği radyolojisinde kullanılmaya başlayan DVT inceleme yönteminin maksiller sinüs içerisindeki patolojilerin gösterilmesinde tanı değerini araştırmak, paranazal yakınmaları olan hastalarda Waters pozisyonunda çekilen sinüs grafisi ile DVT inceleme yöntemi arasındaki uyumu incelemektir.Çalışmamızda Dental Volumetrik Tomografi (Newtom FP, Quantitative Radiology, Verona, Italy) ve Waters sinüs grafisi (Werawievepocs HS, Morita Company, Tokyo, Japan) kullanılarak 80 hastada 160 maksiller sinüs, 160 alt konka ve 80 nazal septum incelemesi yapıldı. Paranazal yakınmaları olan ve paranazal sinüs DVT istenen 80 hastanın, DVT ve Waters sinüs grafileri alınarak enflenmatuar maksiller sinüs patolojileri değerlendirildi ve bu metotların tanısal değeri araştırıldı.Hastalardan elde ettiğimiz bulgular;1. Maksiller sinüslerdeki mukozal kalınlaşma DVT incelemede 98(% 61,2) sinüste, Waters sinüs incelemede ise 71(% 44,4) sinüste,2. Maksiller sinüslerdeki retansiyon kisti DVT incelemede 26(%16,2) sinüste, Waters sinüs incelemede ise 9(%5,6) sinüste,3. Alt konka hipertrofisi DVT incelemede 67(%41,9) alt konkada, Waters sinüs incelemede ise 52(%32,5) alt konkada,4. Nazal septum deviasyonu DVT incelemede 59(%73,8) septumda, Waters sinüs incelemede ise 41(%51,2) septumda tespit edildi.Sonuç olarak, maksiller sinüs patolojilerinin radyolojik değerlendirilmesinde Dental Volumetrik Tomografi, Waters sinüs grafisi'ne göre daha güvenilir bir yöntemdir. Dental Volumetrik Tomografi, mukozal patolojilerin teşhisi ve lokalizasyonu, anatomik varyasyonlar, sekonder patolojilerin saptanması ve kemik yumuşak doku ilişkisinin değerlendirilmesi açısından tercih edilmesi gereken görüntüleme yöntemi olmalıdır.Bu özellikleri ile Dental Volumetrik Tomografi, paranazal sinüs inflamatuar hastalıklarında konvansiyonel BT gibi altın standart yöntemdir. Enflamatuar sinüs hastalıklarının teşhis ve takibinde DVT inceleme, birincil basamak olarak yerini almalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study the diagnostic value of DVT examination method which has begun to be used in dental radiology research in recent years in the maxillary sinus pathology and to examine the alignments between sinus radiography taken by the Waters position and DVT examination method in patients with paranasal complaints.In our study, by using DVT (Newtom FP, Quantitative Radiology, Verona, Italy) and Waters sinus radiography (Werawievepocs HS, Morita Company, Tokyo, Japan) in 80 patients, 160 maxillary sinuses, 160 inferior turbinates and 80 nasal septums were reviewed. In the 80 patients who had paranasal sinus complaints and were demanded paranasal sinus DVT, inflammatory pathologies of maxillary sinus were evaluated by taking DVT and Waters sinus radiographs and diagnostic value of these methods was investigated.Our findings obtained from patients;1. Maxillary sinus mucosal thickening was detected in 98 sinuses (% 61,2) in the DVT examination, in 71 sinuses (% 44,4) in the Waters sinus examination.2. Maxillary sinus retention cyst was detected in 26 sinuses (%16,2) in the DVT examination, in 9 sinuses (%5,6) in the Waters sinus examination.3. Inferior turbinate hypertrophy was detected in 67 inferior turbinates (%41,9) in the DVT examination, in 52 inferior turbinates (%32,5) in the Waters sinus examination.4. Nasal septum deviation was detected in 59 cases (%73,8) in the DVT examination, in 41 cases (%51,2) in the Waters sinus examination.The results of our study indicate that DVT is a more reliable method than Waters sinus radiograhy in the radiological evaluation of the maxillary sinus pathology. DVT should be the preferred imaging method in the diagnosis and localization of mucosal pathology, anatomic variations, identifying secondary pathology, and relationship of bone-soft tissue.With these features, DVT, as conventional CT, is the gold standard method in the inflammatory diseases of paranasal sinus. Thus, DVT examination should be preferred as a primary step at diagnosis and follow-up of inflammatory sinus disease.