Estetik restoratif materyallerin çeşitli içecekler karşısında renk değişikliklerinin incelenmesi
The effect of various beverages on the color change of esthetic restorative materials
  1. Tez No: 260598
  2. Yazar: ÇAĞATAY BARUTCİGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik Dolgu Maddeleri, Renk, İçecekler, Kolorimetre, Tooth-Colored Restoratives, Color, Beverages, Colorimeter
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Renk, biçim ve yüzey karakteristiği estetik görünümün elde edilebilmesi için çok önemlidir. Estetik tedaviler, diş hekimliğinde ağrının dindirilmesinin ardından en çok ihtiyaç duyulan tedavilerden biridir. Estetik fark edilmezlik sanatı olarak tanımlanabilir, renk dayanıklılığı ise başarının ya da hatanın arasındaki farktır.Son yıllarda kullanılan farklı fiziksel yapıya ve renge sahip birçok estetik materyal vardır. Estetik restorasyonlarda dört tip materyal yaygın olarak kullanılır: kompozit rezinler, kompomerler, cam iyonomer ve rezin-modifiye cam iyonomer simanlar. Estetik özellikleri bakımından kompozit rezinler daha çok tercih edilen materyal olsa da cam iyonomerler flor salınımları ve dentin ve mineye adezyonları sayesinde geçerliliklerini hala korumaktadırlar.Estetik restoratif materyaller sık kullanıldıkları için renk değişimlerine karşı olan dirençlerinin belirlenmesi önem kazanmaktadır. Mükemmel estetiğin sağlanabilmesi için restoratif materyalin içsel renk dayanıklılıkları koruyabilmesi ve yüzeysel renklenmelere karşı dirençli olmaları gerekmektedir. Hem cam iyonomer simanların hem de kompozit rezinlerin çeşitli boyayıcı ortamlar karşısında renklenmeye uğradıkları bilinmektedir.Bu çalışmanın amacı estetik restoratif materyallerin çeşitli içecekler karşısında renklenmeye olan dirençlerinin belirlenmesini araştırmaktır.Çalışmamızda on üç rezin içerikli kompozit, bir Siloran içerikli kompozit, iki poliasit modifiye kompozit rezin ve bir geleneksel cam iyonomer siman kullanıldı. Tüm estetik dolgu maddelerinden hazırlanan örneklerin (8 mm çap, 1,5 mm kalınlık) renkleri bir dental kolorimetre yardımıyla CIE L*a*b* renk sistemine göre ölçüldü. İçecekler içerisine konulmadan hemen önce ve sonra yapılan tüm ölçümler standart beyaz zemin üzerinde gerçekleştirildi. Renk farklılıkları CIE L*a*b* sistemine göre hesaplandı.İçecekler arasında en az renklenmeye su ve yoğurt sebep olurken, kırmızı şarap tüm dolgu maddelerinde en yüksek ?Eab* değerlerine sahipti. Bununla birlikte restoratif materyaller içerisinde tüm içecekler karşısında en az renk değişimi gösteren materyaller Majesty Esthetic ve Admira olmuştur. Geleneksel cam iyonomer siman, Fuji IX ise zamanın artmasıyla birlikte en çok renklenme gösteren dolgu maddesi olduğu gözlenmiştir.Bu çalışma ile elde edilen tüm sonuçlar kliniğe yönelik olup, klinisyenlere içeceklerin estetik restoratif materyaller üzerlerine olan etkilerini ve hastaların günlük diyet alışkanlıklarını göz önünde bulundurmaları gerektiği konusunda bilgiler kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Color, shape and surface texture are very important in esthetic. Esthetic treatments have been one of the most required dental treatments, coming just after relieving the pain. Esthetic can be defined as“the art of imperceptible”and the color stability is the difference between success and failure.Currently, various types of esthetic materials, with different physical characteristics and colors, are available. For esthetic restorations, four types of material are widely used: resin composites, polyacid-modified resin composites (compomers), glass ionomers and resin-modifed glass ionomer cements. Although the resin composites are more preferred because of their esthetical features, glass ionomer cements are still popular because they emit fluoride and adhere to both enamel and dentin.Due to the wide use of tooth-colored restorative materials, it is important to determine which ones are susceptible to color change. To ensure an excellent esthetic, it is necessary for tooth-colored materials to maintain intrinsic color stability and resistance to surface staining. It has been shown that both resin composites and glass-ionomer cements are susceptible to staining various staining media.The objectives of this study were to determine the effects of beverages on the susceptibility of tooth-colored restorative materials to staining.Thirteen resin-based composites, one Silorane-based composite, two polyacid modified resin composites and one conventional glass ionomer cement were used in this study. The color of specimens (8 mm in diameter and 1.5 mm in thickness) was measured, with the help of a dental colorimeter, according to the CIE L*a*b* color system. All the measurements, before the specimens were put in to the beverage and after they were removed from it, were carried out on a white background. The color differences were calculated according to CIE L*a*b* system.Among the staining agents, water and yogurt showed the lowest ?Eab* value for all restorative materials, whereas red wine showed the highest ?Eab* value. Additionally, in all the restorative materials, Majesty Esthetic and Admira were the most resistant materials against the staining for all the storage solution and for all the storage period. It was observed that the conventional glass-ionomer cement, Fuji IX had the highest ?Eab* value with the extension of time.The results obtained from our study have the clinical relevance and give the clinicians information about the effects of beverages on restorative materials and considering the dietary habits of patients.