Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (K.K.T.C.'de) Mavidil Virus enfeksiyonunun seroepidemiyolojisi
Seroepidemiology of Bluetongue Virus (BTV) infection in The Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 260615
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BURGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mavidil, Serotip, ELISA, K.K.T.C, Bluetongue, Serotype, ELISA, TRNC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
K.K.T.C.'de ilk kez yapılan bu araştırmada Mavidil enfeksiyonunun K.K.T.C.'deki durumunun yakın geçmiş ve günümüzdeki durumunun serolojik olarak tespit edilmesi amaçlandı.Araştırma için Lefkoşa bölgesinde bulunan sığır çiftliklerinden seçilen daha yaşlı 200 baş sığırdan haziran ayında kan serum örnekleri toplanmıştır. Ayrıca K.K.T.C.'deki özel bir çiftliğin süt sığırcılığı işletmesinde bulunan 3-8 aylık 25 baş sığırdan bir ?Takip Sürüsü? oluşturulmuş ve Ocak-Haziran ayları boyunca bu sığırlardan kan serumu örnekleri toplandı. Kan serumu örneklerinin ELISA ile testi sonrasında, örneklerin tamamı Mavidil virus grup spresifik antikorları yönünden negatif bulundu.Araştırmanın sonucunda, her ne kadar en azından son 2 yılda adada Mavidil virus enfeksiyonunun varlığı yönünde bir tespit bulunmasa da, adanın coğrafik konumu ve Mavidil virus enfeksiyonunun son yıllarda Avrupa'daki epidemiyolojik verileri dikkate alınarak, Mavidil enfeksiyonu ile mücadelede koruma ve kontrol yöntemlerinin gündemde tutulması gereği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been done in TRNC for the first time. The aim of this study is seroepidemiologic investigation of recent and/or current Bluetongue Virus infections.In this study, 200 serum samples were taken from older cattles, which are breeded in different farms, in June 2009 and were tested using commercial ELISA. In addition, a ?Sentinel Herd? was constituted from 25 cattles, which are 3 to 8 month old, in the private dairy farm. Twentyfive serum samples were taken monthly from this animals during six months from January to June 2009 and samples taken were assayed again using ELISA. A total of 350 tests were carried out, however, no BTV antibody was detectable after ELISA.In conclusion, prevention and control programmes are emphasized for the controversy of Bluetongue infection in TRNC. Since Bluetongue infection is important for the international trading of livestocks.