Ratlarda böbrek iskemi reperfüzyon hasarında proflaktik kalsiyum dobesilatın etkinliği
The effects of prophylactic calcium dobesilate in experimetal renal ischemia reperfusion injury
- Tez No: 260630
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET METİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum dobesilat, proflaktik, renal iskemi- reperfüzyon
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamızda sağ böbrekte deneysel iskemi reperfüzyon hasarında proflaktik kalsiyum dobesilatın etkinliğini histolojik ve biyokimyasal olarak araştırdık.Wistar-Albino 24 erkek rat her grupta 8 rat olacak şekilde 3 gruba ayrıldı; sham grubu (grup I), iskemi-reperfüzyon (I/R) grubu (grup II) ve tedavi (I/R+Kalsiyum dobesilat) grubu (grup III). İskemi-reperfüzyon işlemi öncesi grup III'e 10 gün boyunca 100 mg/kg/gün kalsiyum dobesilat gavaj yolu ile verildi. Sham grubu haricindeki gruplara 45 dakika iskemi ve 24 saat reperfüzyon uygulandı. Üre ve kreatinin düzeyleri plazmada, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz enzim aktivite düzeyleri eritrositlerde çalışıldı. Ayrıca böbrek dokusundaki histopatolojik değişiklikler çalışıldı.Grup II'de ortanca SOD ve GPx düzeyleri Grup I ve Grup III'den daha yüksekti, ancak istatistiksel anlamlı değildi. Grup III'de kreatinin düzeyleri Grup I ve Grup II'den istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü. Ortanca üre değerleri Grup III'de Grup I ve Grup II'den daha düşüktü ancak istatistiksel olarak anlamsızdı. Histopatolojik incelemeler; tübüler epitelyal hücre düzleşmesi, kronik inflamasyon, sitoplazmik vakuolizasyon, hücre nekrozu ve tübüler lümen obstrüksiyonu gibi böbrek hasarında gözlenen histopatolojik değişikliklerin Grup II'de Grup I'den istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğunu gösterdi. Grup III'de hücre nekrozu haricindeki histopatolojik değişiklikler Grup II'den istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü.Çalışmanın sonuçları, iskemi-reperfüzyonun neden olduğu böbrek hasarında proflaktik kalsiyum dobesilatın koruyucu etkileri olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the effects of prophylactic calcium dobesilate (Ca-D) in experimental right renal ischemia-reperfusion (I/R) in rats histologically and biochemically.Male 24 Wistar-Albino rats were divided into three groups each has eight rats; sham group (group 1), I/R group (group 2) and I/R+ Ca-D group (group 3). 100 mg/kg Ca-D was given to rats in group 3 through gastric gavage for ten days before ischemia and reperfusion process. Thirty minutes of renal ischemia and 24 hours reperfusion were measured in all groups except sham group. The levels of urea and creatinin were exemined in plasma. The enzyme activities of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) were examined in the erythrocytes. Histopathological changes were also studied in the kidney tissue.The median levels of SOD and GPx in the I/R group were found higher than the levels in the sham and I/R+ Ca-D group but it wasn?t statistically significant.