Spinal anestezi öncesi ön yükleme için kullanılan polijelin, süksinile jelatin, %6 hidroksi etil nişasta ve ringer laktat solüsyonlarının kan koagülabilitesine etkilerinin tromboelestogram ile araştırılması
Comparing blood coagulation effects of spinal preloading solutions as poligelin, succinated gelatin, HES (130/0,4), ringer lactat with TEG
- Tez No: 260639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN TOĞAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hiper koagülabilite, TEG, Tromboelastogram, HES, Hidroksi etilnişasta, Polijelin, Süksinile jelatin, Yükleme sıvısı, plazma genişleticiler, kolloidler, Spinal anestezi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇ: Spinal anestezi altında olgularda yükleme sıvısı olarak kullanılanHES (130/0.4), süksinile jelatin, polijelin, Ringer laktat sıvılarının daha efektif birsıvı yönetimi için koagulasyon, hematolojik, biyokimya, kan gazı parametreleriüzerinde yaptığı değişiklikleri değerlendirmektir.GEREÇ ve YÖNTEM: Ortopedik alt ekstremite cerrahisi geçiren venöroaksiyal anestezi planlanan ASA I-II, 18-75 yaş arası 64 olgu randomizeprospektif çift kör 4 gruba ayrıldı, Grup A: Ringer laktat Grup B: HES (130/0.4),Grup C: polijelin, Grup D: süksinile jelatin. İdame sıvısı olarak RL verilerek bazal veikinci saat sonunda: TEG (tromboelastogram), hemogram, PTZ, APTT, fibrinojen,glukoz, BUN, kreatinin, albumin, total protein, Na+, Cl-, K+, Ca++, Mg++, osmolarite,kan gazı gruplar arası karşılaştırıldı.BULGULAR: Gruplar arasında demografik, yüklenen sıvı, idrar, kanamamiktarı, cerrahi süre ve hemodinamik veriler, bromaj 3 ve T7 seviyesine ulaşmazamanı açısından bir fark bulunamadı. Olguların bazal ve ikinci saat değerleriarasında Na+ değerleri anlamsızken, glukoz, K+ ve Cl- değerlerinde artma hemogramve biyokimyasal değerlerde hemodilüsyona ait veriler elde edildi ve gruplar arasıanlamlı bir fark bulunmadı. Koagülasyon parametrelerinde PTZ değerlerinde grup A,C ve D'de uzama; PTZ-INR değerlerinde de grup A, ve C de, APTT değerinde grupA ve grup B'de uzama istatistiksel olarak anlamlıydı. TEG parametrelerinde grup Bdışındaki gruplarda R, K, CI, TMA değerlerinde azalma, A ve D grubunda da ?açısında artma istatistiksel olarak anlamlı idi.TARTIŞMA: Sonuç olarak ortopedi olgularına yaptığımız 7 ml/kg miktarındaki sıvı yüklemesi ılımlı bir koagulasyonda artmaya neden olsa da klinik olarakkanama ve pıhtılaşma profili üzerinde olumsuz bir etkiye rastlanmamıştır ve spinalanesteziye bağlı hipotansiyonu önlemede proflaktik olarak kolloid infüzyonlarıgüvenle kullanılabilir kanısındayız
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of the study is to evaluate the effects of loading fluids as HES(130/0.4), succinated gelatin, poligelin, lactated ringer on coagulation, haematologic,biochemical and blood gas parameters for more effective fluid management inpatients who were undergone spinal anaesthesia.MATERIALS AND METHODS: In this study, 64 ASA I-II patients between18- 75 ages scheduled for lower extremity surgery with neuroaxial anesthesia werepropespectively randomized in 4 groups in a double blinded manner; Group A:Lactated Ringer, Group B: HES (130/0.4), Group C: poligelin, Group D: succinylatedgelatine. Lactated Ringer was used as maintanence fluid and TEG(thromboelastogram), haemogram, PT, aPTT, fibrinogen, glucose, BUN, creatinin,albumin, total protein, Na+, Cl-, K+, Ca++, Mg++, serum osmolarity levels, blood gasparameters measured at zero hours and second hour after fluid infusion and comparedbetween groups.RESULTS: There were no statistitical differences between groups by meansof patient?s demographics, volume of loading fluid, urine output, amount of surgicalhaemorrhage, surgery duration, hemodynamic parameters, bromage score 3 and T7level time. While there was no significant between the basal and second hour valuesof Na+ levels; blood glucose, K+ and Cl- levels were increased and the remainingbiochemical and hameogram parameters were assessed as haemo-dilution effect, nodifference was observed between groups. Regarding to coagulation parameters, PTlevels in group A, C and D; PT-INR levels in group A and C, aPTT levels in group Aand group B were increased and that differences were statistically significant.Regarding to TEG parameters as R, K,CI and TMA values were decreased exceptgroup B, and ? angel values were increased in group A and D in a statisticallysignificant manner.DISCUSSION: As a result; although 7 mL kg-1 fluid loading for orthopaedicpatients caused mild coagulopathic changes, these changes didn?t cause any negativeclinical effects on bleeding and coagulation profile. We believe that, colloid infusionscan be safely used inpatients with spinal anaesthesia induced hypotension.KEYWORDS: Hiper coagulability, TEG, Tromboelastogram, HES,hetastarch, gelatine, poligeline, succinylated gelatine, loading fluid, plasmasubstitutes, colloids, spinal anesthesia