Supraklavikular brakiyal pleksus bloğunda Levobupivakain'e eklenen Morfin Hidroklorür'ün farklı dozlarının postoperamtif analjezi üzerine etkileri
The effects of different doses of Morphine HCL added to Levobupivacaine on postoperative analgesia at supraclavicular brachial plexus blockade
  1. Tez No: 260640
  2. Yazar: BİLAL BAŞANALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, Postoperatif analjezi, Supraklavikuler brakiyal pleksus bloğu, Morfin HCI, Levobupivacaine, Postoperative analgesia, Supraclavicular brachial plexus blockade, Morphine HCl
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çalışmamızda supraklavikular brakiyal pleksus bloğunda levobupivakaine eklenen Morfin hidroklorür (HCl)'ün farklı dozlarının, postoperatif analjezi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Fakültemiz Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra, arteriyo-venöz fistül (A-V) açılacak üroloji hastaları ile üst ekstremite cerrahisi uygulanacak ortopedi hastaları çalışma kapsamına alınarak, toplam 60 hastaya supraklavikular brakiyal pleksus bloğu uygulandı.Hastalar rastgele üç gruba ayrılarak; Grup I'de 40 ml volüm içinde % 0.5'lik levobupivakain kullanıldı. Grup II'de aynı doz ve volümdeki levobupivakaine 0,025 mg/kg morfin HCl ve Grup III'de ise 0.05 mg/kg morfin HCl eklendi. Blok supraklavikuler teknik ile periferik sinir stimülatörü yönlendiriciliğinde uygulandı. Uygulamanın başlamasını takiben cerrahi başlama süresi, sedasyon ve analjezi düzeyleri Vizüel Analog Skala ve Verbal Rating Scala (VAS, VRS) ile değerlendirildi ve kaydedildi. Hemodinamik parametreler blok öncesi ve blok sonrası 5.,10., 15., 30., 45., 60., 90., 120. dakikalarda ölçümleri yapılarak kaydedildi. Operasyon esnasında ve postoperatif derlenme odasında hastalarda; bulantı, kusma, kaşıntı, solunum depresyonu ve horner sendromu gelişip gelişmediği izlendi. Bulantı ve kusması olan hastalarda 4 mg Ondansetron IV (intravenöz) yapılması planlandı. Hastaların ağrı başlama süreleri postoperatif ikinci gün ziyaret edildiklerinde sorularak öğrenildi ve kaydedildi. Ağrıları başladığında oral tramadol HCl kullanmaları önerildi. Veriler istatistiksel olarak one way ANOVA ve ki-kare testiyle değerlendirildi, p< 0.05 değerleri anlamlı kabul edildi.Bulgular: Grupların demografik verilerinin benzer olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı belirlendi. Cerrahi başlama süresi Grup I'de 32.9 ± 9.4, Grup II'de 24,0 ± 11,1 ve Grup III'de ise 20,0 ± 7,8 dakika olup istatistiksel olarak üç grup arasında anlamlı fark saptanırken (p < 0.05), Grup II ile Grup III arasında ise istatistiksel olarak bir fark bulunmadı (p > 0.05). Peroperatif ve postoperatif dönemde her üç grupta da VAS, VRS ve sedasyon değerleri arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p > 0.05). Postoperatif ağrı başlama süreleri; Grup I'de 9,3 ± 2,8 , Grup II'de 13,3 ± 1,5 ve Grup III'de 16,6 ± 2,3 saat olup istatistiksel olarak Grup I ile Grup II ve Grup III arasında anlamlı farklılık bulunurken (p < 0.05), Grup II ile Grup III arasında ise istatistiksel olarak bir fark saptanmadı (p > 0.05). Yan etki olarak bulantı, kusma, kaşıntı, solunum depresyonu ve Horner sendromu hiçbir olguda gözlenmedi.Sonuç: Supraklavikuler brakiyal pleksus bloklarında % 0.5 levobupivakaine eklenen 0.025 mg/kg ve 0.05mg/kg Morfin HCl ile daha erken cerrahi başlama süresi ve daha uzun postoperatif analjezi sağlanabildiğini, ancak 0.025 mg/kg ve 0.05mg/kg Morfin HCl dozları arasında cerrahi başlama ve postoperatif analjezi süreleri arasında bir fark olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to research the effects of different doses of morphine HCI added to levobupivacaine on postoperative analgesia at supraclavicular brachial plexus blockade.Equipments and method : After the approval of faculty ethic committee and a writen informed consent taken from the patients, orthopedia patients who are going under upper extremity surgery and urology patients who are going under arteriovenous fistula surgery were taken in to the study and supraclavicular brachial plexus blockade was applied to the totaly 60 patients.Patients randomly divided into three groups. To group I patients %0,5 levobupivacain in 40 ml volume was applied. 0,025mg/kg morphine HCl in the group II, and 0.05mg/kg morphine HCl in the group III was added to the same doses and volumes of levobupivacain. Blockade was applied with supraclavicular technique by the router of a peripheral nerve stimulator. After the application of technique, surgery starting time, sedation and analgesia levels (VAS,VRS) , preoperative, perioperative and postoperative hemodynamic parameters were recorded before the block and after the block at the 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90, 120th minutes .The patients are observed during the operation and at the postoperative recovery room for the development of nausea and vomitting, itch, breathing depression, pain and horner syndrome.We planned to give Ondansetron (4 mg) i.v. to the patients with nausea and vomitting. Postoperative second day we visited and asked the patients when their pain was started. We suggested them to take orally tramadol HCl if the pain begins. At the 48th hour,pain starting time is asked and recorded. Datas were evaluated statistically by one way ANOVA and chi square test , p0,05). Statistically there was no significant difference between the groups for VAS, VRS and sedation values during peroperative and postoperative periods. (p>0,05). Postoperative pain starting times were 9,3 ± 2,8 hours in group I, 13,3 ± 1,5 hours in group II, and 16,6 ± 2,3 hours in group III. Statistically significant difference between group I and group II-groupIII (p0,05). Side effects such as nausea and vomitting, itch, breathing depression, pain and horner syndrome are not observed in any patients.Result: Consequently we found that an addition of morphine HCI 0,05 mg/kg and morphine HCI 0.025 mg/kg to %0,5 levobupivacain can obtain earlier surgery starting time and longer postoperative analgesia duration at supraclavicular brachial plexus blockade. However there was no difference between the doses of morphine HCI 0,025 mg/kg and morphine 0.05 mg/kg for surgery starting time and postoperative analgesia duration