İstanbul ili Avrupa bölgesinde kamu ve özel hastanelerinde çalışan yönetici hemşirelerin liderlik davranış özellikleri
Leadership behaviour qualities of administrator nurses who work at public and private hospitals in istanbul of the European region
- Tez No: 261031
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Leadership, Leadership Behaviour, Administrator Nurse
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma İstanbul ili Avrupa bölgesindeki kamu ve özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin liderlik davranış özelliklerini belirleme amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Avrupa yakasında bulunan 100 yatak kapasitesi ve üzerindeki kamu ve özel hastanelerde çalışan tüm yönetici hemşireler oluşturmaktadır (N=300). Örneklem seçimine gitmeden evrenin tümüne ulaşılmak hedeflenmiştir. Araştırmaya % 74.3 geri dönüş oranı ile 223 yönetici hemşire katılmıştır. Araştırma verileri iki bölümden oluşan anket formu ile toplanmıştır. Anket formunun birinci bölümünde yönetici hemşirelerin demografik özelliklerine ait verileri içeren 8 ifade yer almaktadır. İkinci bölümde ise, yönetici hemşirelerin liderlik davranışlarını belirlemeye ilişkin 46 ifadeden oluşan Liderlik Davranışı Ölçeği (Cronbach &=0,91) kullanılmıştır. Verilerin istatistik analizi, SPSS 15.0 versiyonu ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, frekans, yüzde hesaplamaları, standart sapma gibi metotların yanı sıra, t-test, Tek yönlü ANOVA Analizi ve LSD testi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, yönetici hemşirelerin, çoğunun 26-35 yaş arasında (%52), ön lisans mezunu (%32,3), servis sorumlu hemşiresi oldukları (%77,6), yöneticilik deneyimin 4 yıl ve altı (%43) olduğu, yönetici hemşirelerin liderlik davranışı alt boyutunda en yüksek düzeyde ?takım çalışması? (Ort= 4,39) davranışı gösterdikleri, bunu sırası ile ?vizyonu uygulamaya koyma? (Ort=4,21), ?sonuçları izleme? (Ort=4,19), ?izleyici kazanma? (Ort=4,06), ?vizyon yaratma? (Ort=3,82) ve ?sonuçlara ulaşma? (Ort=3,75) liderlik davranışlarının izlediği saptanmıştır. Yönetici hemşirelerin demografik özellikleri ile liderlik davranışları alt boyut ortalamalarının karşılaştırılmasında ?yaş? ile ?sonuçları izleme? ?yöneticilik deneyimi? ile ?takım çalışması? liderlik davranışı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Liderlik, Liderlik Davranışı, Yönetici Hemşire
Özet (Çeviri)
This research has been planned to determine the leadership behaviours of administrator nurses who work at public and private hospitals which have 100 beds and more bedded, in Istanbul-Europe side. The research universe has all level administrator nurses (N=300). 223 administrator nurses participated in the research. %74,3 rate of return has been achieved. The first part of questionnaire has 8 statements for collecting demographic data of the administrator nurses. The second part consist of 46 statements of the leadership beahviour scale (cronbach&=0,91) and leadership behaviour data was collected with. Survey results were analysed by the computer program SPSS for Windows 15.0. The data analysed by the descriptive statistical methods (frequency, percentage, average, standard deviation) as well as t test, (One way) Anova test, LSD test was used. In this research; most of the administrator nurses who had joined the survey, are (%52) between the ages 26-35, have associate degree graduation (%32,3), work as a service administrator nurse (%77,6) work as an administrator for 4 years or less (%43), and the administrator nurses demonstrate mostly ?teamwork? dimension of leadership behaviour (M=4,39) and after, ?implementing vision (M=4,21)?, ? following results ( M=4,19)?, ?developping followership (M=4,06)? ?creating vision (M=3,82)?, a few of them demonstrate ?achieving results (M=3,75)? dimension of leadership behaviour. Moreover, a statistically significiant difference has been determined between administrator nurses? age and ?following results? and there is a statisticially significiant difference has been determined between administrator nurses? managerial experience and ?teamwork?.