Reşat Nuri Güntekin'in değirmen adlı romanının cümle bilgisi bakımından incelenmesi
Studying the novel of Reşat Nuri Güntekin, the mill, from the point of view of syntax
- Tez No: 261138
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KÂZIM KARABÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Değirmen Romanı, Cümle Bilgisi, Kelime Grupları, Cümle Ögeleri, Yüklem, Özne, Cümle Çeşitleri, Reşat Nuri Güntekin, the novel `the Mill, syntax, word groups, sentence patterns, verb, subjcet, sentence types
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Dil, kültürün en önemli unsurudur ve kültürü nesilden nesile aktaran en önemli vasıtadır. Dil ile milleti birbirinden ayırmak mümkün değildir. Milletimizin sonsuza kadar yaşaması için yeni nesillere dilin kurallarıyla birlikte öğretilmesi, dilin şuurla işlenmesi gerekir. Bu da ancak çok iyi yapılacak dil bilgisi çalışmalarıyla mümkün olacaktır.Cümle bilgisi konusu dil bilgisi çalışmalarında ve dil öğretiminde çok önemli bir yere sahiptir. Ancak bu konu yeterince işlenmiş, araştırılmış bir konu değildir. Konu ile ilgili sınıflandırmalar, değerlendirmeler çeşitli dil bilgisi kitaplarında farklı farklı işlenmiştir. Bu farklılıkların ortadan kaldırılabilmesi de ancak yapılacak çalışmaların fazlalığı ile sağlanabilecektir.Tez konusu belirlenirken yukarıda belirttiğimiz hususlar düşünüldü ve Türkçenin gelişmesine öncülük etmiş dilcilerin görüşleri esas alınarak, bir cümle bilgisi çalışması yapılmasına karar verildi. Metinlerden hareket etmek gerektiği için de Reşat Nuri Güntekin'in Değirmen adlı romanı tercih edildi.Romanda geçen cümleler, ilim adamlarının görüşleri göz önüne alınarak çeşitli bakımlardan sınıflandırıldı ve değerlendirildi. Bu sınıflandırma ve değerlendirme kelime grupları, cümle ve ögeleri, cümle çeşitleri ana başlıkları üzerine inşa edildi.
Özet (Çeviri)
Language is the most important speciality and component of a culture. It is also the most important means that conveys the culture from a genaration to another. It is not possible to seperate a nation by a language. In order to make our nation live forever it is necessary to teach language together with its rules and to handle it with consciousness. That is of course possible with grammatical studies which will be accomplished well.Sentence knowledge has a very big importance in grammatical studies and language teaching. However it is not a subject that has been handled and searched well. Classifications and evaluations about that matter is differently handled in various grammar books. It is only possible with those abundant studies to be able to clear away these differences.When determining the subject of this thesis, the matters mentioned above were considered and a study of sentence knowledege was decided by taking into consideration the views of linguists who leaded the development of Turkish. Since it was necessary to move on from the texts, the book the Mill of Reşat Nuri Güntekin was preferred.The sentences take place in the novel were classified and reviewed in different ways by considering the views of scientists. That classification and review were built on those main topics: word groups, sentence and its components, the kinds of sentences.