Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi'ndeki 13450 numaralı mecmuanın transkripsiyonlu metni
Transcriptional text of journal no: 13450 in the Library of Koyunoğlu Museum
- Tez No: 261139
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YENİTERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, şiir, mecmua, Classic Turkish literature, poem, journal
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 599
Özet
Çalışmamız, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesindeki 13450 numaralı mecmuanın tanıtımı ile transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Metni hazırladıktan sonra mecmuadaki şiirleri divanlardaki şiirlerle karşılaştırdık ve aradaki farkları gösterdik. Divanlarda bulunmayan şiirleri de ayrıca belirttik.Bir şiir mecmuası olan eser, 184 varaktır. Mecmuada 150 şaire ait 686 şiir vardır. Şairini tespit edemediğimiz 29 şiiri, Farsça 19 şiiri ve muamma türünde yazılan 16 şiiri de eklediğimizde bu sayı 750'ye ulaşır. Mecmuada en çok gazel nazım şekli yer almakta olup murabba, rübâ'î, kıt'a gibi diğer nazım şekilleriyle yazılmış şiirlere ve nazirelere de yer verilmiştir. En fazla şiir Halîlî'den alınmış olup daha sonra Ahmed Paşa, Sünbülzâde Vehbî, Nâbî, Karamanlı Nizâmî, Şeyhî, Zâtî, Fethî, Sâmî, Safî, Hufî, Atâyî, Necâtî ve Adnî gelmektedir.Çalışmamız, Klasik edebiyatımızın metin kaynakları arasında olan şiir mecmualarının önemine dikkat çeker niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of introduction of Journal No: 13450 in the Library of Koyunoğlu Museum and transcriptional text. We compared the poems in journal with the poems in divan after preparing the text and showed difference between them. We also mentioned the poems not contained in Divan.The work that is a journal of poetry is 184 pages. There are 686 poems of 150 poets in the journal. When we added 29 poems whose poet we could not identify, 19 Persian poems and 16 muamma poems, this number would reach up to 750. The lyric verse takes place in journal at the most, and also poems written in other verses such as murabba, rubai, kıta and also similar poems (nazire) are also given place. The highest number of poems was taken from Halili and then Ahmet Pasha, Sünbülzade Vehbi, Nabi, Karamanlı Nizami, Şeyhi, Zati, Fethi, Sami, Safi, Hufi, Atayi, Necati and Adni follow him.Our study draws attention to the journals of poetry among the classical text sources of our literature.