Şekil ve muhteva yönünden el-Mu'allakatu's-Seb'
Al Muallaqat as-Sab [the seven suspended odes] in terms of form and content
  1. Tez No: 261189
  2. Yazar: ALİ EMİNOĞLU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AYHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muallakat, Cahiliye şiiri, Arap şiiri, İmru'ul-Kays, Kaside, Vahde, Edebi sanatlar, Muallaqat, Poem in the period of Ignorance, Arabic Poem, Imruu-l Qays, Eulogy, Integrity of Topic, Literal Arts
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Arap Edebiyatı denildiği zaman akla ilk gelen Arap şiiridir. Arap şiirinin mihveri de el-Mu'allakatu's-Seb' şiirleridir. Bu çalışmada Muallaka şiirlerini şekil ve muhteva olarak iki ana bölümde inceledik. Şekil yönünden kasidenin yapısı, edebi sanatları ve edebi tasvirleri; muhteva yönünden de gazel, fahr, medih, hamase, itab ve hikmeti ele aldık. Konunun bağlamını güçlendirmek için de Muallaka şairleri, İmru'ul-Kays, Zuheyr b. Ebi Sulma, Lebid b. Rabia, Tarafe b. el-Abd, Amr b. Kulsum, Antere b. Şeddad ve el-Haris b. Hillize'nin hayatlarını, sosyal yaşamlarını, şiirlerine sinen psikolojik durumlarından kesitler sunarak şiirlere daha iyi nüfuz edilmesini sağlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
When saying the Arabic literature, the first thing come to mind is Arabic poem. The axis of the Arabic poet is Al Muallaqat as-Sab [The Seven Suspended Odes]. In this study, we examined the poems of Muallaqat into two main parts; form and content. We have discussed the structure of eulogy, literal arts and literal descriptions in terms of their form and, the ode, pride, heroism, reprehension and wisdom in terms of their contents. To support the content of topic, we attempted to present the lives and social lives and Imruu-l Qays, Zuhey b. Ebi Sulma, Lebid b. Rabia, Tarafe b. el-Abd, Amr b Kulsum Antere b. Şeddad and El-Haris b Hillize by presenting some sections from psychological condition permeating into their poems in order to get their best penetration .