Kimlik temsilinde tarz, imaj ve simgelerin yeri
The place of style, image and symbols in the represantation of identity
- Tez No: 261211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YELKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, kimlik temsili, kimlik temsil araçları, tarz, imaj, simge, simgesel etkileşim, sembolik sınır, imge üretimi, imge tüketimi, kamusal alan, alt kültür, Identity, identity representation, means of identity representation, style, image, symbol, symbolic interaction, symbolic boundaries, image creation, image consumption, public area, sub-culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada kimlik oluşumu ve temsilinde görselliğin nasıl bir öneme sahip olduğunu, simgelerle yeniden kuruluşun mümkün olup olmadığını, görünüşün dönüşüme etkilerini, görsel imaların zihinlerimizde oluşturduğu ani pırıltıları ve standart imgelerin değişimini, kavramların şekil almasını ve yeniden görmenin oluşturduğu imaja dayalı kimlik oluşumunun toplumsal yapıya etkileri gösterilmeye çalışılmıştır. Kişinin var olduğu her dönemde yapmış olduğu kimlik sorgulaması ve kimliğin sunuluş biçimlerinin toplumsal yansımalarına bakılmıştır.Kimlik oluşumu ve temsilinde yeni bir süreçle karşı karşıya olduğumuz ortadadır. Buradan yola çıkarak özellikle ?kimlik temsili? ve bu temsili oluşturan süreçler incelenmiştir. Kamusal alanda kimlik temsili, geleneksel kimlik algısı ve modern zamanda kimlik üretimi ve post-modern kimlik tüketiminde, giysi, takı ve çeşitli aksesuarlar gibi imaj oluşturan kimlik temsil araçlarının yeri ve nasıl etkisi olduğu, bunların ortaya koyduğu muhtemel sıkıntıların neler olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Soyut örüntülerin arttığı, imajın bir tüketim malı haline dönüştüğü, simge bolluğu içindeki sembolik sınırlar ve bu sınırların birbirlerine geçişlerin ayırımının yapılamadığı post modern olarak adlandırılan tüketim döneminde, Kimliğin temsil alanı olan ?beden?in , ?imaj? üretilip tüketilen bir metaa dönüşürkenki algılanışı ve kullanılışı gösterilmeye çalışılmıştır. Giysilerin ve onlara ait imgelerin toplumda şekillenişine, onların sergileniş mekânlarına ve bu sürece katılan toplumsal aktörlere ve onların pozisyonlarına değinilmiştir. Aynı zamanda Türkiye'de var olan temsil biçimlerine ve bunların ortaya koyduğu muhtemel sıkıntılara genel hatlarıyla bakılmıştır..
Özet (Çeviri)
In this study, the main effort is put on showing what kind of an importance identity construction and visuality in its representation have, if re-construction is possible through symbols, the effects of appearance on transformation, the instant glitters that visual references have created in our mind and the alternation of the standard symbols, taking shape of concepts and the effects on image based identity construction, formed by a new perception, on social structure. It is also examined that the identity questioning that a person has made in each phase of his existence and the social impacts of the means of his identity presentation.It is clear that we are faced with a new process in the construction and representation of identity. Taking this into consideration, especially ?identity construction? and the major processes behind are investigated. The place and effects of the tools such as clothes, jewellery and various accessories that create image, in the presentation of the identity in public, the traditional identity perception, identity construction in modern era and the consumption of identity in post-modern era and the potential adversities that they have created are introduced. It is indicated in this study that the perception and use of the ?body? as the area of identity representation, while it turns into an ?image? breeding and expending merchandise in a consumption period called post-modern that abstract patterns have grown, image has become consumer goods, there are symbolic boundaries ample of symbols and seeing the difference between the integration of these boundaries are impossible. Clothing and formation of the images attached to them in society, their representation areas and the social actors participating in this process and their roles have been emphasized. The representation styles existing in Turkey and their probable adversities have also been searched in this study.