Muhasebe meslek mensuplarının eğitim düzeylerinin meslek etiğinin algılanması üzerindeki etkisi
Vocational education level effect on ethics detection of professional accountants
  1. Tez No: 261220
  2. Yazar: YASEMİN SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ATA ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Meslek Etiği, Muhasebe Meslek Mensubu, Etik Eğitimi, Ethic, Occupational Ethic, Members of Accounting, Ethic Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Muhasebe meslek mensupları yüklendikleri görevleri yerine getirirken diğer meslek gruplarından daha fazla sorumluluğu yüklenmek zorundadırlar. Muhasebe meslek mensuplarının en önemli sorumluluğu toplumun, yatırımcıların, işletme sahiplerinin, devletin vb. ihtiyaç duyduğu finansal tabloları oluştururken tarafların güvenini sarsmadan faaliyetlerini yerine getirmektir. Güven olgusu içinde faaliyetine devam eden meslek mensuplarının karşılaşabilecekleri sorunlar hakkında genel bir uygulamanın sağlanabilmesi için ulusal ve uluslar arası muhasebe meslek örgütleri bir takım kurallar ve hukuki çerçeveler oluşturmaya çalışmaktadırlar. Ancak, bu kurallar meslek mensuplarının çelişkiye düştüğü her noktada sorunun çözümü için yeterli kalmamaktadır. Çünkü mesleki faaliyetler yürütülürken karşılaşılan konular, meslek mensuplarının farklı farklı yorumlamasına neden olabilecek yapıya sahiptir. Bu nedenle mesleki kuralların dışında bir de etik kurallar geliştirilerek ahlak dışı faaliyetlerin ve yorumların önüne geçilmeye çalışılmıştır.Mesleki etik, meslek örgütleri tarafından bir takım uygulamalar ve yaptırımlarla meslek mensuplarına benimsetilmeye çalışılmaktadır. Ancak önemli olan muhasebe meslek mensubu olmayı tercih etmiş kişilerin meslek etiğini daha ilk aşamalarda yani eğitim dönemlerinde almaları ve benimsemeleridir.Bu çalışmanın amacı mesleki yeterlilik için gerekli olan muhasebe eğitimi sırasında meslek etiği ile ilgili eğitim almış olan meslek mensupları ile meslek etiği hakkında herhangi bir eğitim almamış meslek mensuplarının etiği algılayış düzeylerinin belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
When Members of Accounting are fulfilling the jobs they assume ,they have to take more responsibility than the members of other jobs .The most important responsibility of accounting members is to fulfill their jobs without breaking the trust of sides when designing the financial boards they need, of state,owners of the organizations ,investors and society. To have a general application about the troubles that members, who are going on their activity in means of trust, may come across national and international accounting organizations are trying to form some rules and legal outlines. However,these rules are not sufficient in all cases that members are in conflict.Because the measures that are being come across have different constitutions that will cause different comments between members.For this reason,by developing ethic rules beside the occupational rules immoral activities and comments are tried to be averted. .Occupational ethic is trying to be accepted to members by some sanctions and applications. However,the important thing is for the members who chose to be from accounting that they should get the occupational ethic during their education and adopt in princible .Aim of this study is to identify the level of the perception between members who get the occupational ethic during their education and the ones who dont..