Soğuk savaşın üç büyük kırılma noktası: Kore, Vietnam ve Afganistan savaşları, savaşların sonuçları, günümüze ve uluslararası ilişkilere etkileri
Three breaking point of cold war: Korean, Vietnam and Afghanistan wars, Results of the wars, the effects of Wars on today and international relations
- Tez No: 261234
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Kore Savaşı, Vietnam Savaşı, Sovyet-Afgan Savaşı, Cold War, Korean War, Vietnam War, The Soviet-Afghan War
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada Kore, Vietnam ve Sovyet-Afgan Savaşları tüm ayrıntılarıyla incelenmektedir. Savaşların günümüzde hissedilen etkileri, sonuçları ve uluslararası ilişkilere etkileri, kapsamlı bir biçimde ele alınmaktadır.Kore stratejik önemi nedeniyle, tarihinin ilk dönemlerinden itibaren birçok kez işgal edilmiştir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ise Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği tarafından ikiye ayrılmıştır. Kuzey Kore 25 Haziran 1950'de Güney Kore'ye saldırmış ve savaş başlamıştır. Savaş süresince ve savaştan sonra yaşanan gelişmeler, uluslararası ilişkileri derinden etkilemiştir ve savaşın etkileri bugün de devam etmektedir.Vietnam Savaşı bir Fransız savaşı olarak başlamış, ancak sonrasında Amerikalılar, sömürgeci Fransızlardan savaş bayrağını teslim almışlardır. 1964 Tonkin Körfezi olayından sonra savaş başlamıştır. Başkan Johnson ile birlikte savaşta inanılmaz bir tırmanma yaşanmıştır ve 580.000 Amerikan askeri Vietnam'a gönderilmiştir. Ancak dünyanın en büyük askeri ve ekonomik gücü küçük bir devletle baş edememiştir. Bunun sonucu olarak Amerika, 1973 Paris Anlaşması'yla Vietnam'dan büyük bir yenilgiyle ayrılmıştır. Savaş, Birleşik Devletler'in siyasi, ekonomik, toplumsal, hukuki, askeri yapısını ve dış politikasını ayrıca uluslararası ilişkiler ve uluslararası ilişkiler disiplinini de derinden etkilemiştir.1979 yılında İki süper güç, Afganistan'da üçüncü kez karşı karşıya gelmişlerdir. 1979'dan 1989'a kadar devam eden Sovyet-Afgan Savaşı, Sovyetler için felaketle sonuçlanmıştır. Bu savaşta Birleşik Devletler Afgan Mücahitleri'ne CIA (Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı) aracılığı ile yardım etmiş ve Afganistan, Sovyetlerin Vietnam'ı haline gelmiştir. Bu savaş Sovyet dış politikasında büyük bir gerilemeye, Sovyetlerin itibarını kaybetmesine, Soğuk Savaşın şiddetlenmesine, yeni anlaşmazlıklara ve Birliğin parçalanmasına neden olmuştur. Sovyetlerin Afganistan'ı terk etmesinin ardından ülkede iç savaş başlamış ve bu iç savaşı Taliban kazanmıştır. Bu bağlamda 11 Eylül terör saldırıları, Sovyetlerin Afganistan'ı işgalinin dolaylı bir sonucudur. Bu yüzden Afganistan'ın işgalinin etkileri Soğuk Savaş ile bitmemiş, aksine savaşın etkileri genişlemiştir. Bu etkiler farklı bir şekilde günümüzde de devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses all details of Korean, Vietnam and Soviet-Afghan Wars. Effects of wars in the present day, results of wars, and their impacts on international relations are comprehensively approached in this study.Since the first period of Korea?s history, it has been occupied many times because of its strategic importance. After the World War II, Korea was divided in two parts by the United States of America and Soviet Union. In June 25, 1950, North Korea attacked South Korea; therefore the Korean War broke out. During the war and the post-war developments has deeply influenced on international relations and nowadays the effects of war still continues.The Vietnam War began as a French war, but then the Americans took over the war flag from the colonial French. After Gulf of Tonkin incident, the war broke out. An incredible escalation occurred during the President Johnson term and 580.000 U.S. troops were sent to Vietnam. However, the largest military and economic power of world could not cope with a small state. As a result of this, the US abandoned Vietnam by sustaining a great defeat by virtue of the Treaty of Paris 1973. The war deeply influenced the United States in terms of political, economic, social, legal, military, and foreign policy, the Cold War also deeply influenced international relations and discipline of international relations.In 1979, the two superpowers came face to face for the third time in Afghanistan. Soviet-Afghan War, which started on Soviet Union occupied Afghanistan in 1979 and had continued until 1989, resulted in disaster for the Soviets. In this war, the United States helped Afghan Mujahideen via CIA (United States Central Intelligence Agency) and Afghanistan became the Vietnam of the Soviet Union. This war caused a major decline in Soviet foreign policy, loss of prestige of the Soviets, exacerbation of the Cold War, new conflicts and disintegration of the Union. Civil war broke out in the state after the Soviets left Afghanistan and Taliban won the civil war. In this context, the September 11 terrorist attacks is an indirect result of Afghanistan invasion by Soviet, because of that the effects of Afghanistan invasion did not end upon the Cold War, on the contrary the impacts of the war expanded and this impacts continues in a different way today.