Sakarya ili geyve ilçesi ilköğretim çağı çocuklarında hazır gıda tüketimi üzerine bir araştırma
Sakarya province geyve primary school aged children ready for research on food consumption
- Tez No: 261248
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hazır gıda, cips, asitli içecek, Fast food, chips, acid drinks
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim çağı çocuklarının hazır gıda tüketimlerini belirlemektir. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmada, veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 13,0 paket programından yararlanılmıştır.Araştırma, Sakarya ili Geyve ilçesi 5 farklı ilköğretim okuluna devam eden, 315 erkek ve 247 kız olmak üzere toplam 562 öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Çalışma sonucunda öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun günde birkaç defa kantin ve okul önlerinden alışveriş yaptığı (%64.2), en çok da patates cipsi (%33.7) ve asitli içecekler (%24.7) satın aldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca çikolata gofret gibi şekerli besinleri (%45.5) nadiren tüketen öğrencilerin büyük çoğunluğu, lezzetli (%58.8) ve ucuz (%20.2) oldukları için bu tür gıdaları tükettiğini belirtmiştir.Sonuç olarak yapılmış olan bu çalışma ışığında, öğrencilerin hazır gıda tüketimleri hakkında fikir elde edilebilir ve gerekli önlemler alınabilir.
Özet (Çeviri)
The overall aim of this study, elementary-age children to determine the consumption of prepared foods. The study was a scan model, a questionnaire was used to collect data. Evaluation of data, SPSS 13.0 software package was used.Research, five different schools in the district of Sakarya Geyve the ongoing, 315 boys and 247 girls were conducted on a total of 562 students.In conclusion, the students most of the few times a day the can teen and the school in front of shoppers that (64.2%), mostly potato chips (33.7%) and acidic beverages (24.7%) had purchased was concluded. More over, sweet foods such as chocolate wafers (45.5%), the vast majority of students who rarely consumed, delicious (58.8%) and low (20.2%) said they were fort his type of food consumed.As a result, these studies have been done in the light of student?s ideas about consumption of prepared foods available and the necessary measures can be taken.