Velilerin ilköğretimden beklentileri (Osmaniye örneği)
Parents? expactation from primary schooling (example of Osmaniye)
  1. Tez No: 261251
  2. Yazar: İSLAM CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, İlköğretim, Veli, Eğitim Sosyolojisi, Türk Eğitim Sistemi, Mesleki Edindirme, Beklenti, Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Education, Primary Schools, Parents, Educational Sociology, Turkısh Education System, Vocational Training, Expactation, the Level Determination Exam (SBS)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
İlköğretim okullarında eğitim-öğretim hayatını sürdüren öğrencilerin velilerine yönelik yapılan bu çalışma, velilerin ilköğretimden ne tür beklentiler içerisinde olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma genel olarak, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, eğitim kavramını ve bir sosyal kurum olarak eğitimin; tarihsel ve toplumsal zeminde, kültürel, ekonomik, siyasal, popüler ve gizil işlevleri tartışılmıştır. Ayrıca Türk Eğitim Sistemi içerisinde yer alan eğitim kurumları, M.E. B. 2010?2014 Stratejik Planı, İlköğretim okullarının Cumhuriyet'in ilanıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden tarihsel dönüşümü ile Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yapısı çalışmamızın ilk bölümünde değindiğimiz konuları oluşturmaktadır.Çalışmanın diğer bölümünde ise, ilköğretim velilerinin ilköğretim okullarından, eğitim-öğretim, sosyal, siyasal boyutlarıyla beklentilerini ortaya koymaya çalışan bir alan araştırmasına yer verilmiştir. 677 adet veliyle yapılan bu araştırmada, verilerin analizi ve yorumlanması da, yine bu bölüm içerisinde bulunmaktadır. Bu bölümdeki veriler, veli beklentilerinin belirlenmesinde çok önemli destek sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, directed towards the parents of the pupils continuing their educational life at the primary schools, aims to reveal what kind of expactations the parents have on primary education. The study is composed of two sections: theory and application. In the first section of the study the concept of education and education as a social institution and its cultural, economical, political, popular and hidden functions are discussed on the historical and social grounds. The subjects we referred to in the first part also include the educational institutions within the Turkish Education System, 2010 ? 2014 Strategic Plan of the Ministery of the National Education, the evolution of the primary schools beginning with the declaration of the Republic and going on up to now, and structure of the Level Determination Exam (SBS)In the other section of the study, a field research is included, aiming to bring forward the expactations of the primary school parents in terms of educational and instructional, social and political dimensions. In this study, conducted with 677 parents the analysis and review of the data also exist. The data in this section provide a momentus support in determining parents? expactations.