The expectations and perceptions of Generation Z toward local public services: Case of Ankara Metropolitan Municipality
Z kuşağının yerel kamu hizmetlerine yönelik beklentileri ve algıları: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
- Tez No: 809471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZTOP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Yerel Kamu Hizmet Sunumu, Z Kuşağının değerleri, Z kuşağının beklentileri, Servqual ölçeği
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Kamu yönetimi doğası gereği o ülkede yaşayan bütün insanları etkilemektedir. Ayrıca ülkede yaşayan bütün bireylerden de etkilenmektedir. Bu bağlamda Kamu Yönetimi sistematiğine hem hizmet alan hem de çalışan olarak giren Z Kuşağı önümüzdeki günlerde bu alanı derinden etkileyecektir. Z kuşağının Türkiye'deki bütün nüfusa oranı, İstanbul Üniversitesi 2019 Demografik Değişim Raporu'na göre; %29,3'tür (Özgül, Özbay, & Ak, 2019). ABD'de ise Z Kuşağı Deloitte Raporu 2020'ye (Deloitte, 2020) göre;“1995 ile 2012 arasında doğmuş nüfus, toplam nüfusunun %24,3'ünü oluşturmakta ve yakın gelecekte ABD tarihindeki en farklı nesil olma yolundadır”. Ayrıca dünya genelinde ise 3 milyar civarında olan Z kuşağı, küresel nüfusun yaklaşık %35'ini oluşmaktadır (Zhong, 2020). Z kuşağının ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturması ve bu nüfusun kamu yönetimine çok yönlü olarak dahil olacağı değerlendirildiğinde, bu çalışmanın gerekliliği ve önemi daha iyi anlaşılacaktır. Z Kuşağı şu anda bizim gençlerimiz ve aynı zamanda genç yetişkinlerimiz ama yakın gelecekte işçi, akademisyen, öğretmen, polis, hakim, asker, yönetici vb olacaklar (OECD, 2020). Şimdilik onlarla yakından çalışacağız ve daha sonra dünyayı tamamen onların eline teslim edeceğiz. Onları daha iyi anlarsak, onlara rehberlik etmek, eğitmek ve onlarla birlikte yaşamak bizim için faydalı olacaktır. Bu tezin ana konusu, kamu sektörünün yeni hizmet alıcıları olan ve aynı zamanda kamu hizmetlerinin yeni hizmet sunucuları da olacak olan Z kuşağının tercihlerini ve beklentilerini olabildiğince ortaya koymaktır. Bu kuşağı daha iyi anlayabilmek için kısaca önceki kuşaklara (Z Kuşağının ebeveynlerine) ve onların yetiştikleri atmosfere değinilecektir. Onların değer yargıları, gelecek beklentileri ve ayrıca kamu hizmetlerinden beklentileri anlaşılmaya çalışılacaktır. Bu çalışma, aynı zamanda Z kuşağının tercihlerinin kamu hizmetleri üzerindeki etkisini araştırması açısından, gelecekte oluşacak yeni kamu hizmet sunumunun fütüristik bir projeksiyonu niteliğindedir. Bu çalışmanın odak noktası; yerel kamu hizmetleri olmakla birlikte ulusal düzeydeki kamu hizmet sunumuna da ışık tutacaktır.“Sıradan vatandaşların günlük yaşamının her aşamasında kendini hissettiren yerel kamu hizmetlerinin yeni biçimine, özellikle yakın gelecekte Z kuşağının olası etkisi ne olacaktır?”sorusuna cevap aranacaktır. Z kuşağı: 1995 ile 2010 yılları arasında doğmuş, en yaşlısı 25-27, en küçüğü yaklaşık 10-12 yaşlarında (Knoll, 2020; Seemiller & Grace, 2016) ve dünya çapında 3 milyar kişilik bir nüfusa sahip ve küresel nüfusun yaklaşık %35'ini (Zhong, 2020) oluşturmaktadır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini bulan bu topluluk araştırmanın önemini göstermektedir. Bu nesil, istikrarsız dünya düzeni içinde doğmuştur: Küresel terörün pençesindeki finansal krizler, Z Kuşağı (esas olarak X Kuşağı) ebeveynlerini etkilemiştir (Sparks&Honey, 2015). Dijital teknoloji çağında doğup büyümüş olan Z Kuşağı, cep telefonları veya internet olmadan hayatı hiç tanımamıştır (Knoll, 2020). Bu kuşak, genel olarak teknolojik yönelimli bir topluluk olarak görüldüğü için, genellikle Generation Z, Centennials, iGen, Founders, (Generational, 2017), iGeneration veya Net Generation (Euromonitor International, 2011) olarak bilinmektedir. Z kuşağı, çevrimiçi platformların ve sosyal medyanın onlara fikirlerini paylaşma, uzaktaki insanları ve kurumları etkileme ve otoriteyi yeni yollarla sorgulama yeteneği ve gücü verdiği dönemde reşit olmuşlardır. Bu güçler onların dünya görüşlerini, değerlerini ve davranışlarını şekillendirmiştir (Deloitte, 2021). ARAŞTIRMANIN YÖNETİM PRATİĞİ AÇISINDAN ÖNEMİ Z Kuşağı neden önemlidir ve neden araştırmaya değer? Bu kuşak, başlangıçta kamusal hayata başka bir açıdan kamu kurumlarının işgücüne (Desjardins, 2019), yeni giren ve aynı zamanda bu kurumları yönetecek nesil olup, diğer taraftan oyları ve tercihleri ile tüm kamu sistemini etkileyecek nesildir. Geleceğimizi kapsamlı bir şekilde planlamak istiyorsak, bu nesli araştırıp anlamalı ve sonrasında onları en iyi şekilde organize etmeliyiz. Ayrıca konuyu derinlemesine incelediğimizde Z kuşağının tercihlerinin neler olduğu ve bu tercihlerin yerel hizmetler başta olmak üzere kamu sektörünü nasıl etkileyeceği ve etkilemesi gerektiğine dair detaylı çalışmalar bulunmamaktadır. Bu bağlamda bu boşluğu doldurmak ve alana katkı sağlamak için bu kuşağın tercihlerinin ve genel özelliklerinin kamu hizmetleri bağlamında değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Konuyu farklı bir açıdan ele alacak olursak; Z kuşağının yerel kamu hizmetlerinden beklenti ve algılarını birçok farklı alanda kullanılan SERVQUAL ölçeğini kullanarak, ilerki yıllarda dünyanın yönetiminde hakim olacak bu yeni neslin ve muhtemelen yerel kamu hizmetlerinin yakın gelecekte alacağı şeklin ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Bu bağlamda bu çalışma kendi alanında bir ilk olması açısından da önemlidir. TEZ KAPSAMI VE İÇERİĞİ Z kuşağının yerel kamu hizmetleri hakkındaki algıları ve beklentileri bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca“Z Kuşağının Önceki Kuşaklardan Farkı Nedir ve Neden”sorularına cevap aranacaktır. Ayrıca Z Kuşağının Ankara ili yerel yönetimine ilişkin beklentileri ve algıları ölçülecektir. Bütün bunlara ilaveten Z kuşağının karakteristik özellikleri bu tezin odak noktasını oluşturacaktır. Z kuşağının kimler olduğu ve hangi yaş gruplarını kapsadığı belirlenecektir. Bu kuşağın genel özellikleri detaylı bir çalışma ile ele alınacak ve Z kuşağının önceki kuşaklardan farkı belirlenmeye çalışılacaktır. Ayrıca bu kuşağın yetiştiği atmosfer ve Z kuşağını yetiştiren velilerin genel özellikleri incelenecektir. TEZİN TEMEL ARAŞTIRMA SORULARI Genel olarak tezde ele alınan dört temel sorunun cevabı açıklanmaya çalışılacaktır. Bu sorular aşağıda sunulmuştur: 1. Eski nesle göre daha bireysel mi davranıyorlar? Öyleyse, onları bu şekilde davranmaya iten nedenler nelerdir ve bu yaklaşımın yerel kamu hizmeti sunumuna etkileri nelerdir? 2. Z kuşağı yerel kamu hizmet sunumuna yönelik nasıl bir tutum geliştiriyor ve bu bağlamda üyelerini ne düzeyde harekete geçiriyor? 3. Yerel kamu hizmeti sunumunu doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren konularda Z kuşağı mensupları ne kadar duyarlıdır? 4. Z kuşağının siyasi tercihleri nelerdir? Yerel kamu hizmeti sunumundan beklentileri nelerdir? HİPOTEZLER Tezde ele alınan hipotezler aşağıda sunulmuştur: 1. Z kuşağının bireysel yaklaşımlarının kamu hizmetlerini olumsuz etkilemesi beklenmektedir. 2. Z Kuşağı üyeleri eski nesilden daha bireysel davranmaktadır. 3. Z Kuşağı teknoloji konusunda önceki nesillere göre daha heveslidir. 4. Z Kuşağı kamu hizmetlerine karşı duyarsızdır. 5. Z Kuşağı üyeleri kamuda çalışmak istemiyorlar. NESİLLER VE PERİYOTLARI Tablo 2: 2021 yılı için dünya nüfusundaki nesiller, yaşları ve oranları. Nesil Doğum Yılı Yaş Aralığı Oranı SESSİZ NESİL (SILENT GEN) 1928-1945 76 ve üzeri 7.6 % BEBEK PATLAMASI (BABY BOOMERS) 1946-1964 57-75 21.8 % X KUŞAĞI 1965-1980 41-56 19.9 % Y KUŞAĞI (MILLENNIALS) 1981-1995 25-40 22.0 % Z KUŞAĞI 1995-2010 13-27 20.3 % ALFA KUŞAĞI (GEN ALPHA) 2011- 12 ve aşağısı 8.4 % Kaynak: Desjardins, 2021'den uyarlanmıştır Z KUŞAĞININ DEĞERLERİ Tezde incelenen 21 farklı çalışmanın sonuçlarının tablolaştırılarak özetlendiği, Tablo-5'in özeti niteliğindeki Z Kuşağının sahip olduğu değerleri gösteren Tablo-4 aşağıda sunulmuştur: Tablo 4: Z Kuşağının Değerleri Değerler 1 Farklı, Farklı Düşünmek, Çeşitlilik 2 Dijital Yerli, Dijital Bağımlı, Dijital 3 Açık Fikirli, Açık Fikirli Yaratıcı, Açık 4 Bağımsız, Özgür 5 Mobil 6 Bilinçli, Öz-bilinçli 7 Çözüm odaklı 8 Bireysel, Bireyci 9 İyi eğitimli 10 Sosyal Z KUŞAĞININ ÖZELLİKLERİ VE BEKLENTİLERİ Yapılan araştırmalar, Z kuşağının girişimci, teknolojik, bireysel, finansal odaklı, dikkat düzeyi düşük, çevreye duyarlı, kendine güvenen ve birden fazla işi yapabilme yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymuştur (Silinevica & Meirule, 2019). Z kuşağı teknolojik avantajlarla doğduğu için sürekli yeni teknolojileri kullanıyor ve aynı anda birden fazla işi yapma eğilimindedir. Ayrıca yaratıcılığa ve yeniliğe olan ilgileri ve girişimcilik eğilimleri nedeniyle daha fazla özgüvene sahiptirler (Pauli vd., 2021). Z kuşağının kişilik özellikleri arasında yardımsever, edepli, hoşgörülü, samimi ve sevecen özellikleriyle girişimcilik anlayışı ön plandadır. Muhafazakar yapısı ile aileye değer veren ve özdenetim oranı yüksek davranışlar göstermektedirler. Z Kuşağını anlamak konumuza ışık tutabilecektir (Seemiller & Grace, 2016). Bu bağlamda 21 farklı çalışmadan derlenen Z kuşağının Tablo 4 ve 5'te özetlenen özelliklerine baktığımızda çoğunlukla olumlu yönlerin ön plana çıktığı görülmektedir. Öte yandan, bu neslin önceki nesillerden çok da farklı olmaması dikkat çekmektedir. Gördüğümüz gibi, birçok yönden birbirlerine ve onlardan önce gelenlere benzemektedirler (Knoll, 2020). Bu neslin önceki nesillerden en büyük farkı dijital ortamda doğup büyümeleri ve bu çerçevede çalışmaya daha yatkın olmalarıdır. Z Kuşağı üyeleri, fikirlerini veya uzmanlıklarını paylaşmakta rahattır ve bunu yapmak için Twitter, blog, kişisel web siteleri, forumlar ve sosyal oyunlar gibi birden çok platformu kullanmaktadırlar (Seemiller & Grace, 2016). Z KUŞAĞININ YEREL KAMU HİZMETLERİNE YÖNELİK BEKLENTİLERİ VE ALGILARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Çalışmanın evrenini Ankara ilinde yerel kamu hizmetlerinden yararlanan Z kuşağı oluşturmaktadır. Z kuşağı yaş aralığı için literatürde farklı tarihler verilse de ortak kanının 1995 yılı ile 2010 yılı arası doğanlar olarak değerlendirildiği görülmektedir (Demirel, 2021: 1807-1808). TÜİK verileri incelendiğinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 2021 yılı sonu itibarıyla Türkiye'nin 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun yaklaşık olarak 12 milyon olduğu ve bu nüfusun da 846.595'inin Ankara'da olduğu görülmüştür (TÜİK, 2022). Dolayısıyla çalışmanın evrenini 846.595 kişi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın örneklem grubundaki yaş aralığı ise bu grup olarak kabul edilmiştir. Örneklem büyüklüğünün hesaplanması adına Sekaran'ın hazırladığı kabul edilebilir örneklem büyüklüğü tablosundan faydalanılmıştır. Çalışmada örneklem sayısının hesaplanması, Tablo 1'de görüldüğü üzere %95 güven aralığında evreni temsil eden örneklem büyüklüğünün 100.000.000 birimlik bir evren için 384 katılımcı olması gerektiği görülmektedir (Yazıcıoğlu ve Erdoğan, 2014: 89). Araştırma kapsamında Ankara ili ilçelere ayrılmış sonrasında bu ilçelerde ikamet etmekte olan Z kuşağı bireylerine ulaşılmış ve toplam 1000 adet anket hazırlanarak bir kısmı yüz yüze bir kısmı çevrimiçi form olarak katılımcılara dağıtılmış açık rızası alınan katılımcılardan toplam 968 anket geri dönmüş bunlardan uygun doldurulmadığı tespit edilen 148 tanesi araştırmadan çıkarılarak 820 adet anket değerlendirmeye alınmıştır. Dolayısıyla, bu tez çalışması için 820 kişilik bir örneklem sayısının yeterli olacağı değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasında anket tekniği kullanılmıştır. Anket, araştırmanın hipotezlerine yönelik olarak hazırlanmış soruları bireylere yöneltmek suretiyle yapılan sistematik veri toplama tekniği olarak tanımlanmaktadır (Balcı, 2011: 150). Bu teknikle araştırmacı önceden hazırlamış olduğu soruları katılımcılara iletmekte ve onlardan bu soruları bizzat yanıtlamalarını beklemektedir (Güven, 2001: 151). Bu araştırmada anket soruları, hizmet kalitesi ölçüm metotlarından araştırmalarda çoğunlukla tercih edilen Servqual ölçeğinden faydalanılmıştır. Alan yazın incelendiğinde hizmet kalitesinin en kapsamlı ölçüm modeli olan Servqual ölçeği, Parasuraman, Zeithaml ve Berry tarafından geliştirilmiş (Seyran, 2004: 95), Altın (2016) tarafından Türkçe alan yazında kullanılmıştır (Altın, 2016). Ölçek 22 maddeden oluşan bölümler halindedir. İlk bölümde katılımcıların yerel kamu hizmetinden beklentileri, ikinci bölümde ise yerel kamu hizmetlerinden algıladığı hizmet performansı aynı ifadeler kullanılarak ayrı ayrı ölçülmüştür. Ölçekte tamamen katılıyorum ile kesinlikle katılmıyorum arasında değişen Ölçek, 5'li likert tarzında hazırlanmıştır. Anket formunda ayrıca katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin ve kişilik özelliklerinin tespit edilmesine yönelik olarak ifadeler de yer almaktadır. Anket soruları tezin son bölümüne İngilizce ve Türkçe olarak eklenmiştir. VERİLERİN ANALİZ YÖNTEMİ Çalışmada verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 23 programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, korelasyon analizi, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Yapılan tek yönlü varyans analizi sonucuna göre fark bulunan ifadeler için farklılığın nereden kaynaklandığını bulmak için Post Hoc testi kullanılmıştır. Verilerin güven aralığı %95 (p=0,05)'dir. Katılımcıların Sosyo-Demografik Değişkenlerine Yönelik Bulgular Tablo 1. Sosyo -demografik değişkenlere yönelik bulgular Değişkenler Katılımcı Oran Değişkenler Katılımcı Oran Cinsiyet Öğrenim durumunuz Erkek 368 44,9 İlköğretim 206 25,1 Kadın 452 55,1 Lise 534 65,1 Yaşınız Önlisans ve üstü 80 9,8 15 Yaş ve altı 326 39,8 Günde ortalama kaç saat TV izliyorsunuz 16 yaş 204 24,9 Tv izlemiyorum 274 33,4 17 yaş 92 11,2 1 saat 348 42,4 18 yaş 66 8,0 2 saat 116 14,1 19 yaş ve üzeri 132 16,1 3 saat ve üzeri 82 10,0 Doğum Yeriniz Çalışıyor musunuz Ankara 588 71,7 Hayır 726 88,5 Diğer 232 28,3 Evet 94 11,5 Bulunduğunuz ildeki ikamet süreniz Gelir durumunuz 1 yıl ve daha az 34 4,1 Yok 590 72,0 2-4 yıl 60 7,3 Var 230 28,0 5-7 yıl 120 14,6 Hane gelir durumu 8-10 yıl 110 13,4 5000 TL ve altı 290 35,4 11-13 yıl 60 7,3 5001-7000 TL 108 13,2 14-16 yıl 334 40,7 7001-9000 84 10,2 17 yıl ve üzeri 102 12,4 9001-11000 104 12,7 Günde ortalama kaç saat internette vakit geçiriyorsunuz 11001-13000 52 6,3 1 saat ve daha az 64 7,8 13001-15000 70 8,5 2-3 saat 272 33,2 15001 ve üzeri 112 13,7 4-5 saat 282 34,4 Total 820 100,0 6-7 saat 102 12,4 8-9 saat 58 7,1 10 saat ve üzeri 42 5,1 Katılımcıların Kişisel Bilgilerine Yönelik Bulgular Tablo 2. Kişisel bilgilere yönelik bulgular Değişkenler Katılımcı Oran Değişkenler Katılımcı Oran Bir devlet kurumunda çalışmak ister misiniz Belediyeler tarafından verilmesini istediğiniz kamu hizmetleri var mı Hayır 454 55,4 Yok 242 29,5 Evet 366 44,6 Var 62 7,6 Hangi devlet kurumunda çalışmak isterdiniz Ulaşımın çeşitlerinin artırılması, ücretsiz / indirimli toplu taşıma olması vs. 42 5,1 İstemiyorum 378 46,1 Ücretsiz internet 32 3,9 Fikrim Yok 114 13,9 Daha fazla çevre (ağaçlandırma, yeşil alan, göletler vs) düzenlemesi 48 5,9 Adalet Bakanlığı 40 4,9 Sosyal yardım, Sosyal etkinlikler, Spor salonları, Ülke içi ve dışı geziler, İş desteği 100 12,2 Aselsan 16 2,0 Eğitime destek (Rehberlik, Kütüphane, Kitap Fuarı, Kurs, Öğrenci Kulüpleri vs.) 48 5,9 Sağlık Bakanlığı 66 8,0 Fikrim yok 246 30,0 MEB 48 5,9 Seçim sonuçlarını hangi haber platformlarından takip ediyorsunuz Güvenlik güçleri (polis asker) 38 4,6 Takip etmiyorum 274 33,4 Siyasi bürokrat 62 7,6 Televizyon 426 52,0 Diğer 58 7,1 Sosyal medya (İnternet) 120 14,6 Kendi işinizi kurmak ister misiniz Seçimde kime oy vereceğinize nasıl karar veriyorsunuz Hayır 102 12,4 İlgilenmiyorum 262 32,0 Evet 718 87,6 Ailesel yatkınlık ve İdeoloji 36 4,4 Zorunlu askerlik hizmetinizi yapmak istiyor musunuz Kendi fikrim ve araştırmalarım 146 17,8 Hayır 544 66,3 Basın, sosyal medya 326 39,8 Evet 276 33,7 Ülke durumuna göre (Ekonomi, Adalet vs) 50 6,1 En çok hangi yerel kamu hizmetini kullanıyorsunuz 2019 ve öncesine göre belediye hizmetlerini nasıl buluyorsunuz Kullanmıyorum 16 2,0 Çok kötü 96 11,7 Fikrim Yok 106 12,9 Kötü 142 17,3 Toplu taşıma 422 51,5 Aynı 214 26,1 Diğer 276 33,7 İyi 246 30,0 Hangi yerel kamu hizmetlerinin değiştirilmesini istiyorsunuz Çok iyi 122 14,9 istemiyorum 86 10,5 Sizce belediyenin dijital hizmetler konusunda yeterliliği nasıl Fikrim Yok 350 42,7 Çok kötü 100 12,2 Toplu taşımanın 112 13,7 Kötü 240 29,3 Eğitim 144 17,6 Aynı 176 21,5 Diğer 128 15,6 İyi 256 31,2 Belediye başkanı olsaydınız, hangi hizmetlerin değiştirilmesini isterdiniz Çok iyi 48 5,9 Değiştirmezdim 42 5,1 Belediye hizmetleri isteklerinizi karşılıyor mu Fikrim yok 326 39,8 Hayır 430 52,4 Çevre 60 7,3 Evet 390 47,6 Eğitim 108 13,2 Belediye hizmetlerinde olmasını istediğiniz 5 unsuru yazınız. Toplu Taşıma 106 12,9 Yok 260 31,7 Sosyal Destek 42 5,1 Ulaşımın çeşitlerinin arttırılması, ücretsiz/indirimli toplu taşıma olması vs. 88 10,7 Diğer 136 16,6 Ücretsiz internet 84 10,2 Hizmet Aldığınız Belediyede Yakınınız Var mı Daha fazla çevre (ağaçlandırma, yeşil alan, göletler vs) düzenlemesi 154 18,8 Hayır 706 86,1 Sosyal yardım, Sosyal etkinlikler, Spor salonları, Ülke içi/dışı geziler, İş desteği 106 12,9 Evet 114 13,9 Eğitime destek (Rehberlik, Kütüphane, Kitap Fuarı, Kurs, Öğrenci Kulüpleri vs.) 38 4,6 Belediyeler wi-fi yayını yapmalı mı Fikrim yok 90 11,0 Hayır 102 12,4 Total 820 100,0 Evet 718 87,6 ARAŞTIRMA HİPOTEZLERİNİN KABUL/RET DURUMU Tablo 28: Araştırma Hipotezlerinin Ret/Kabul Durumu HİPOTEZLER Kabul/Ret 1 Z kuşağının bireysel yaklaşımlarının kamu hizmetlerini olumsuz etkilemesi beklenmektedir. Ret 2 Eski nesillerden daha bireysel davranıyorlar. Kabul 3 Teknoloji konusunda önceki nesillere göre daha hevesliler. Kabul 4 Kamu hizmetlerine duyarsızdırlar. Kabul 5 Kamuda çalışmak istemiyorlar. Kabul
Özet (Çeviri)
The concept of“Generation Z”has become a concept that is frequently heard by everyone recently. Although there has not been much research on this subject in the field of Public Administration, there are many studies on this generation in other disciplines such as educational sciences, business, and technology. Generation Z makes up about 30% of the world's population. Members of this generation are primarily citizens, but a significant number of them are of voting age. Born between 1995 and 2010, the oldest of this generation is 27 years old today, and these people are now public employees. They will inevitably become public administrators in the near future. In this context, it is important to work on this generation, which is rapidly entering the public administration system. This generation was born and grew up in a very different environment than previous generations. Previous generations have never been as close to technology and the internet as this generation. Whether this generation's proximity to the internet and social media has an impact on the characteristics of the generation is a subject worth investigating in terms of public administration. The lack of studies in the field of public administration on the expectations, perceptions, and preferences of this generation, which grew up in a different environment from the previous generations, from the services provided by the local public administration is a serious deficiency. While this generation benefits from the public sector as service recipients, they are also rapidly entering the field as public employees. For this reason, it is aimed to determine the effects of this new generation's preferences, service perception, and expectations on local public administration services. In this context; By using the Servqual scale, which is used in the measurement of service quality in many areas, the quality of the services provided by Ankara Metropolitan Municipality has been tried to be measured with quantitative research. The exp