Aydın ili merkezindeki tarihi su yapıları
The historical water structures of Aydın
  1. Tez No: 261276
  2. Yazar: MUZAFFER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞİM KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi su yapıları, çeşme-sebil, çeşme, sebil, hamam, köprü, sarnıç, selsebil, su kuyusu, Historical water structures, fountain, bath, cistern, water well
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dünyası ve Ortaçağ Kültürleri Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 462
Özet
Bu araştırmada, Batı Anadolu'nun stratejik bir mevkiinde bulunan ve tarihi süreç içerisinde kesintisiz bir iskana uğramış Aydın'ın, Türk dönemine ait tarihi su yapıları incelenip değerlendirilmeye çalışılmıştır.Tez projemizle, Aydın'ın Türk dönemine ait su yapılarını bir bütün halinde değerlendirerek, Anadolu su mimarisi içerisindeki yerinin ortaya konması hedeflenmektedir.Kataloğumuzda, dört çeşme-sebil, yedi çeşme, beş sebil, altı hamam, iki su kuyusu, bir köprü, bir şadırvan, bir selsebil ve bir sarnıçtan meydana gelen yirmi sekiz adet su yapısı yer almaktadır. Tuğlanın ana inşa malzemesi olduğu ve tamamı 14-20. yüzyıllar arasına tarihlenen bu su yapıları içerisinde, kendine has özellikler gösteren, çeşme-sebil yapı grubu büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical water structures from Turkish period of Aydın that located in a strategic region of western Anatolia and also has been a continous settlement in the historical process, will be studied.In our thesis, the Turkish period water structures of Aydın, as a whole will be evaluated and the place of them in Anatolian water architecture will be tried to determine.In the catalog section, there are twenty-eight water structures account for four public fountains (çeşme-sebil), seven fountains, five sebil, six baths, two water wells, a birdge, a sadirvan (a type of fountain), a selsebil and a cistern. Among these water structures, the group of çeşme-sebil, exhibiting unique architectural features, dated to 14th - 20th centuries mainly built with brick and also have a great importance.