Basel kriterleri çerçevesinde Türkiye'de bankacılık alanındaki yapısal regülasyonların değerlendirilmesi
The evaluation of structural regulations in the field of banking considering basel criteria in Turkey
- Tez No: 261303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TÜRKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Basel I, Basel II, Sermaye Yeterliliği, Regülasyon, Düzenleme ve Denetleme, Basel I, Basel II, Capital Adequacy, Turkish Banking System, BIS, Regulation and Supervision, Risk Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Uluslararası finansal piyasalarda yaşanan hızlı gelişmeler ve finansal serbestleşme sonucu, bankacılık sektöründe yeni düzenlemelere uyum sağlamak için sektörün yeniden yapılandırılmasına hız verilmesi gerekir. İstikrarlı bir finansal sistemin varlığı için, çeşitli mekanizmalarla birtakım faktörlerin oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmada, regülasyon politikaları, Türk Bankacılık Sektöründe krizler sonrası yeniden yapılandırma, bankacılık sistemindeki riskler, bir düzenleyici olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun regülasyondaki yeri ele alınmıştır. Finansal piyasalardaki yeni gelişmeler, bankacılık sektöründe yeni tartışma ve görüşleri meydana getirmiştir. Sektördeki tartışmaların ve finansal piyasalardaki boşlukların giderilmesi amacıyla, Basel Komitesi kurulmuştur. Basel Komitesi, ilk olarak 1988 yılında Basel Sermaye Yeterliliği Uzlaşısı'nı yayımlamıştır. Basel Komitesi daha sonraki yıllarda ise, Asgari Sermaye Yeterliliği, Sermaye Yeterliğinin Denetimi ve Piyasa Disiplini olmak üzere üç aşamada uygulanacak olan Basel II Yeni Sermaye Uzlaşısı'nı hazırlamıştır. Basel II, Basel I'den farklı olarak, operasyonel risk olarak adlandırılan yeni bir bakış açısını da ortaya koymuştur. Basel I'de yalnızca kredi riski esas alınmakta, taşınan kredi riski düzeyine göre sermaye gereksinimi hesaplaması yapılmakta iken, Basel II'de, bankalarda daha geniş kapsamlı risk ve düzenlemelerin uygulanması söz konusudur. Yaşanmakta ve yaşanacak olan pek çok güçlüğe rağmen Basel II `nin siyasal iradelerle desteklenmesiyle Türk reel sektörünün mali şeffaflığına ve ekonomide istikrarın temeline katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
To adapt to the new legislation into the banking system immediately, the restructing of the banking sector should be accelerated. A stabilized financial system requires appropriate incentives, towards financial market actors with various mechanisms. In this study, the definition of risks in the banking sector, Banking Regulation and Supervision Agency and restructing of the banking sector in Turkey have all been analyzed. New developments in financial markets, brought new debates and discussions in the banking sector. In order to dispose of diversities and gaps in the financial markets, Basel Committe was found. The first act of the committe was published Basel Capital Accord in 1988. Basel I which was the first introduced by Basel Committee in the banking sector, made rough estimates about the riskness of broad categories and loans and other assets. Basel Comittee was prepared a new capital accord named Basel II includes Minimum Capital Requirement, Supervisory Review and Market Discipline. Basel II has also brought a new focus which concludes a new risk called operational risk. In contrast to Basel I, Basel II forces banks to asses true risks to their portfolios, also requires more regulatory supervision and financial dislcosure. The Committe modified the document Basel II which is going to be implemented at the end of 2009. Despite the difficulties, it?s expected that Basel II will contribute to financial transparency and stabilty of Turkish Banking Sector and Turkish Real Sector.